Ajatuksia
Aliresursointi on minun syyni, ei suinkaan johtamisen

Aliresursointi on minun syyni, ei suinkaan johtamisen

Viime vuoden kesäkuussa minua pyydettiin jäämään sairauslomalle, koska poissaoloni aiheuttaa työkavereille liikaa kuormaa.

Vuosi sitten syyskuussa minua pyydettiin jäämään sairauslomalle, jotta tilalleni voitaisiin palkata tuuraaja.

Viime vuoden lokakuussa sama pyyntö.

Nyt viisitoista kuukautta myöhemmin työkaverit edelleen pärjäävät ilman Netankorviketta. Ei ole tuuraajaa tullut tilalleni.

Jotenkin hämärästi tuntuu siltä, että työnantaja painosti minua sairauslomelle jostain aivan muusta syystä. Ehkäpä syynä voisi olla se, että saavat säästettyä yhden ihmisen palkan samalla, kun voivat syyttää minua siitä, että työavereilla on kiire. Että voivat teettää ihmisillä enemmän töitä, samalla palkalla, pienemmillä palkkakustannuksilla.

Vaikka helmikuussa johtoporras itse käski – ja lopulta omalla toiminnallaan pakotti – minua jäämään täysin työykyisenä sairauslomalle, ei ole työnantaja millään tapaa ilmaissut, että olisivat valmiita ottamaan minut takaisin töihin. Vaikka työkaverit olisivat apuja vailla.

Tällä viikolla yksi heistä sanoi minulle:

”Mutta niin kauan kun olet tossa tilanteessa, niin joudumme olemaan ilman apuja. Haluat kostaa työnantajalle, mutta se samalla vaikuttaa meihin.”

Eli he ovat siinä kuvitelmassa, että on minun syyni, etten ole töissä.
Etten ole töissä, koska kiukuttelen ja haluan kostaa.

Syy ei suinkaan ole siinä, että työnantaja itse ajoi minut pois töistä tai siinä, että olen syövän vuoksi liian huonossa kunnossa tekemään töitä. Tai siitä, että olen liian sairas tekemään töitä paikassa, jossa minua systemaattisesti kiusataan ja syrjitään sairauteni vuoksi.

Sairauspoissaolollani ei ole mitään tekemistä kostamisen kanssa ja kaikki tekeminen sen kanssa, että olen liian sairas tekemään töitä. Eikä työnantaja ole ilmaissut kykyään tarjota minulle turvallista työympäristöä. Alunperin kun jouduin jäämään sairauslomalle sen takia, että minua kiusattiin ja syrjittiin johtoportaasta lähtien.

Näin sitä vastuu aliresursoinnista vieritetään syöpäsairaan niskoille.


Tässäkin kohtaa sen olisi kuulunut mennä niin, että työnantaja rehellisesti ilmoittaa työyhteisölle, että Netta on edelleen työkyvytön. Vallitsevan taloustilanteen vuoksi ei ikävä kyllä voida Netalle palkata tuuraajaa, etenkään, kun ei tiedetä, milloin Netta on tulossa takaisin.

Sen jälkeen olisivat voineet ottaa ittiä niskasta kiinni ja alkaa pohtimaan sitä, mitä tässä nyt on tullut tehtyä väärin ja millä tavoin ne virheet korjattaisiin.

0