Caroline Criado Perez: Invisible Women

Olen tällä viikolla lukenut kirjaa näkymättömistä naisista. Itse olen mielestäni tiedostanut suhteellisen laajasti niitä asioita, joissa yhteiskunta nojaa miehen olevan stereotyyppinen ihminen. Mm naisten sydänkohtauksen oireet katsotaan epätyypillisiksi ja siten naiset jäävät usein diagnosoimatta. Myös lääke- ja autoteollisuus testaa tuotteitaan miehillä, joten tuotteet saattavat olla naisille hengenvaarallisia.

En ole koskaan tullut ajatelleeksi, että kun mm. työpaikat ja ravintolat varaavat miesten ja naisten vessoille saman määrän neliöitä, tasa-arvo rapisee taas: miesten vessassa on urinaalit ja sinne mahtuu useampi mies kerrallaan. Naisilla on monimutkaisempi vaatetus, joten monesti naisten vessassakäynti on työläämpää ja siten hitaampaa. Todellisen tasa-arvon huomioimiseksi tulisi kerätä dataa siitä, kuinka monta miestä vs naista ehtii käydä vessassa / vessaneliö / tunti.

Tämä sama mieslähtöinen ajattelutapa on piilotettuna kaikkialle. Puhuessa miehille naisen näkökulmasta maailmaan, olen kuullut useamman kerran vastauksen: ”Ei pidä paikkaansa.” Miehet ovat niin tottuneita olemaan oletusarvo, etteivät kaikki aina edes tajua pysähtyä kyseenalaistamaan omaa mielipidettään asiasta, josta heillä ei voi olla todellista mielipidettä.

Caroline Criado Perez: Invisible Women

0