Ajatuksia
Empaattisen oloiset ihmiset

Empaattisen oloiset ihmiset

Empaattisuus on kykyä asettua toisen ihmisen asemaan ja mukauttaa omaa toimintaa sen mukaan.

Olen elämässäni kohdannut aidosti empaattisia ihmisiä, mutta myös empaattisen oloisia ihmisiä.

Empaattisen oloinen ihminen kyselee, on kiinnostunut, osoittaa huoltaan. Mutta ei kuuntele, ei sisäistä kuulemaansa, ei mukauta toimintaansa kuulemansa mukaan ja toimii omien olettamuksiensa mukaan. Empaattisen oloinen ihminen vaikuttaa empaattiselta, muttei todellisuudessa välitä ja saattaa jopa odottaa empatian osoittamisesta vastapalvelusta.

Empaattisen oloinen ihminen ajaa omaa etuaan ja omia tarpeitaan.

Aidosti empaattinen ihminen huomioi toisen tarpeet.

Empaattisen oloinen ihminen huomioi omat tarpeensa.

Pahin kokemus tällaisesta ihmisestä minulla on sairauteeni liittyen. Kyseinen henkilö ohjeisti jatkuvasti: ”Sinun pitäisi tehdä näin, koska olen sinusta huolissani.” Hänen pyyntönsä olivat kuitenkin sellaisia, jotka olisivat helpottaneet hänen elämäänsä, ei minun.

Sain kuulla, että minun sairauteni tekee hänen tilanteestaan vaikeaa. Että hän on huolissaan siitä, miten sairauteni vaikuttaa muihin ihmisiin.

Kun yritin puhua sairaudestani, hän alkoi kertoa omista terveyshuolistaan. Vertasi minun syöpähoitojeni aiheuttamia ongelmia omiin ongelmiinsa. Hän kaatoi omat huolensa minun niskaani, ei koskaan kysynyt, jaksanko kuunnella, riittääkö minulla voimat.

Hän on koko syöpäkokemukseni aikana ainut ihminen, joka on kaatanut huolensa minun niskaani. Joka ei ole osoittanut olevansa oikeasti huolissaan.

Hän on ainut ihminen, joka ei ole tajunnut kysyä, jaksanko minä.

Empaattisen oloiset ihmiset ovat petollisia. He saavat sinut luottamaan itseensä, vaikka eivät lopulta olekaan luottamuksen arvoisia.

0