Ajatuksia
Havupuu-uutetta ja uskomushoitoja, vai faktaa ja tiedettä?

Havupuu-uutetta ja uskomushoitoja, vai faktaa ja tiedettä?

Sen jälkeen, kun Ylen artikkeli ilmestyi, minulle on tullut paljon neuvoja siitä, mitä minun pitäisi syödä tai olla syömättä. Moni on neuvonut olemaan syömättä ihan kokonaan.

Havupuu-uutetta on tarjottu ihan ehdottomasti eniten. Kaikilla tuntuu olevan äiti, isä, sisko, veli, kummi tai kaima, joka on parantunut parantumattomasta syövästä havupuu-uutteen voimin.

On hienoa, että apua halutaan tarjota. Olen kuitenkin jokseenkin epäileväinen sen suhteen, että maallikko esittää omat näkemyksensä täytenä lääketieteellisenä faktana.

Havupuu-uutteessa voi hyvinkin olla paljon sellaisia ominaisuuksia, jotka parantavat terveyttä ja siten antavat elimistölle voimia taistella syöpää vastaan. En kuitenkaan usko itse havupuu-uutteen olevan se maaginen voima, joka syövän parantaa. Jos näin olisi, lääkärit olisivat sitä kyllä tarjonneet. Siitä kirjoiteltaisiin samanlaisia artikkeleita, joita Keytrudasta kirjoitellaan.

Keytrudasta olen lukenut monia tarinoita ja tutkimustuloksia. Havupuu-uutteesta en ole lukenut mitään lähellekään tieteelliseltä vaikuttavaa.

Mitä se on syönyt?

Yritin selvittää, mitä ainesosia, vitamiineja, hivenaineita, ravintoaineita, yms. jne. havupuu-uutteessa on. En löytänyt mitään tietoa. Havupuu-uute on havupuusta uutettua juomaa, joka sisältää kaikkea terveyttä edistävää ja syöpää tappavaa. Tämähän ei kerro tuotteesta yhtään mitään.

En voi elimistööni kaataa jotain sellaista ainetta, jonka sisällöstä en tiedä mitään. Mistä puista tuo uute on uutettu? Kuinka paljon mm. liikenteestä aiheutuvia myrkkyjä on kyseisiin puihin imeytynyt? Kuinka tiivistetysti nämä myrkyt ovat havupuu-uutteessa?

Liiaksi syödyt vitamiinit ruokkivat syöpää. Jos en tiedä, mitä vitamiineja ja hivenaineita havupuu-uutteessa on, en voi tietää ruokinko tällä tuotteella syöpää.

Ja niin edelleen.

Miten voin luottaa tuotteeseen, josta ei ole tietoa saatavilla? Jokaisesta syömästäni lääkkeestä saan hyvinkin pitkän litanjan tietoa ja jos se ei riitä, tietoa löytyy kyllä lisää.

Miten maallikko voi tietää?

Sitten herää kysymys siitä, miten tavallinen kadun tallaaja voi tietää, että juurikin tuo havupuu-uute paransi syövän? Eiköhän kyseisellä sairaalla ole ollut lääketieteellinen syöpähoito menossa samaan aikaan tai vähintäänkin sellainen on ollut. Miten maallikko voi tietää, mikä syövän paranemisen aiheutti?

Lääketieteellisiä tutkimuksia tehdään tarkoituksella. Niitä tehdään tarkasti ja niitä tehdään paljon. Siihen käytetään paljon aikaa, vaivaa, resursseja ja käytetään monia koehenkilöitä.

Yhden syöpäparanemisen – tai edes kymmenen – perusteella ei voi yksi henkilö mennä sanomaan, mikä paranemisen aiheutti. Etenkään jos kyseessä ei ole lääketieteen ammattilainen.

Lääkäri ei ole jumala

En väitä, että lääkärit tietävät kaikkea. Olen huomannut, että lääkärit eivät ymmärrä kehon olevan kokonaisuus. Jos minulla on sädehoidon jäljiltä lantio täynnä nestettä ja sitä myöten jumissa, tuo lantion jumi mitä todennäköisemmin heijastuu koko vartaloon. Lantion ongelmat näkyvät polven virheasentoina. Ne näkyvät myös selän ja niskan ongelmina. En muista tavanneeni vielä yhtään lääkäriä, joka olisi tuntunut selvästi ymmärtävän tämän yhteyden. Fysioterapeuteille taas tämä on täysi itsestäänselvyys.

Eli lääkäritkään eivät tiedä kaikkea, eivätkä he ole jumalia. Mutta silti uskon enemmän lääkärin sanaan kuin ventovieraan vakuutusmyyjän sanaan, joka vakuuttaa äitinsä parantuneen syövästä havupuu-uutteen ansiosta.

Tästä ilmiöstä kertoo myös se, että yksi ihan ensimmäisiä asioita, mitä minulle OYSissa sanottiin, kun syöpäni oli muuttunut parantumattomaksi:

Sinulle tullaan tarjoamaan erilaisia uskomushoitoja. Joissain niistä ei ole mitään pahaa, eikä mitään haittaa, mutta älä missään tapauksessa tee mitään päätöksiä keskustelematta meidän kanssa ensin. Äläkä missään tapauksessa usko siihen, että nämä tarjotut uskomushoidot parantaisivat sinut paremmin kuin ne hoidot, jotka meillä on sinulle tarjota.

Ruokavalion merkitys

Ruokavaliolla tottakai on merkitys. Terveellinen ruokavalio on ensiarvoisen tärkeää, olit terve tai sairas. Hyvällä ruokavaliolla saat pidettyä syövän pois. Mutta minulle on sanottu, että ruokavaliolla en syöpää saa parannettua.

Toki on tärkeää syödä terveellisesti siitä huolimatta. Etenkin Suomalaiset marjat ovat todella terveellisiä ja niitä pitäisi syödä joka päivä.

Mutta sitäkin tärkeämpää on syödä.

Minulle on tarjottu myös paastoamista parannuskeinona syöpään. Paastoamisella saattaa hyvin olla terveydellisiä hyötyjä, siitä aiheesta en osaa mitään mennä sanomaan. Eräässä dokumentissa puhuttiin siitä, että pieni aliravitsemustila pitää elimistön säästöliekillä, mikä taasen saattaisi pidentää elämää. Mutta tämä ei ollut mikään fakta, se oli teoria.

Minulla on koko koettelemuksen ajan suurena ongelmana ollut painonhallinta. Olin alipainoinen jo diagnoosin saatuani, mutta syöpähoitojen alettua, minulla on ollut jatkuva taistelu painon putoamisen kanssa. Alipainoiselle syöpäsairaalle viiden kilon painonpudotus on todella paha asia.

Syöpäsairaan aliravitsemustila johtaa kuolemaan. Joten paastoaminen alipainoiselle syöpäsairaalle kuolemaksi.

Hyvää tarkoittava

Tottakai nämä kaikki ihmiset tarkoittavat hyvää. Ymmärrän sen ja olen siitä kiitollinen.

Jokainen meistä myös saa uskoa, mihin haluaa. On varmasti hienoa löytää turva ja varmuus jostain asiasta. Itse olen hyvin skeptinen ihminen, joten voin vain kuvitella, kuinka paljon lohtua saa siitä ajatuksesta, että havupuu-uute parantaa syövän.

Meidän pitäisi kuitenkin muistaa pitää usko ja faktat toisistaan erillä. Vaikka uskoisit havupuu-uutteen parantaneen läheisesi, onko sinulla tieteellistä näyttöä siitä, että havupuu-uute oli juuri se parantaja?

On eri asia tarjota havupuu-uutetta terveyttä edistävänä lisänä monipuoliseen ruokavalioon kuin parannuskeinona syöpään. Toki tuohonkin väitteeseen pitäisi olla enemmän tietoa, johon pohjata neuvo. Jos ei ole tiedossa, mitä havupuu-uute todellisuudessa sisältää, miten sitä voidaan tarjota terveyttä edistävänä tuotteena? Mikä siinä on se osa, joka terveyttä edistää?

Minun uskoni, sinun uskosi

Jokaisella meistä on omat uskomme. Minä uskon tieteeseen.

Syyllistyn itsekin siihen, että esitän lukemiani tieteellisiä artikkeleita faktana. Enhän minä ole mikään alan ammattilainen, joten en voi lopulta tietää tuon artikkelin todenmukaisuutta. Olen kuitenkin artikkelini lukenut Tiede-lehdestä tai Tieteen Kuvalehdestä, joten voisin kuvitella niissä olevan tiedon olevan kohtuullisen luotettavaa.

Jokaisella meistä on oikeus uskoa siihen mihin haluamme, mutta jokaisella meistä myös on oikeus uskoa siihen, mihin haluamme. Se tarkoittaa sitä, että vaikka sinä uskot havupuu-uutteeseen, minulla on oikeus olla uskomatta siihen.

On myös eri asia vinkata jostain hyvästä tuotteesta kuin tyrkyttää omaa uskoa. Uskonto ja uskonnolliset asiat ovat olleet myös niitä asioita, joita minulle ollaan tarjottu. En osaa laskea, kuinka monesti minun olisi pitänyt vain luottaa Jumalan tahtoon. Jumalalla on minulle suunnitelma ja Jumala minut parantaa.

Tuo usko tuo lohtua sellaiselle henkilölle, joka siihen uskoo, mutta minulle siitä tulee ahdistava olo. Minä en usko Jumalaan, uskon Universumiin. Uskon entropiaan.

Jos haluat rukoilla puolestani, olen siitä kiitollinen. Haluat auttaa minua siinä, missä havupuu-uutteeseen uskovakin. Ymmärrän halusi rukoilla puolestani samanlaisena, kuin kaikki saamani voimantoivotukset. Haluat toivottaa minulle kaikkea hyvää. Otan tuon kaiken kiitollisena vastaan, se tuo minulle lohtua.

Sinun ja kaikkien muiden hyväntahtoisuus tuo minulle lohtua. Ei se, mitä ajatusta, ideologiaa tai tuotetta minulle tarjotaan.

Ethän pahastu

Jos olet joku näistä yllä mainitsemistani henkilöstä, toivon ettet pahastu. En tarkoita mitään pahaa. Tämä on vain oma uskoni.

Saatan hyvin olla väärässä. Itsepäinen jääräpää, joka ei usko, mikä minulle on hyväksi.

Enkä missään tapauksessa sano, etteikö havupuu-uute voisi olla mahtava tuote. Itse vaan en siitä tarpeeksi tiedä, joten en sitä voi käyttää. Ja vaikka tietäisin, minun pitäisi ensin keskustella ravitsemusterapeutin kanssa siitä, mitä aineita saan syödä tai olla syömättä.

Minulta pitäisi ottaa erilaisia veriarvoja, jotta olisi tiedossa, onko minulla vitamiinin puutostila, vai kenties liikaa vitamiineja elimistössä. Ei lääkäri neuvo minua syömään kaliumia, ellei tiedä ensin kaliumarvojani. Joten miksi söisin B-vitamiineja, jos ei ole tiedossa, että minulla on B-vitamiinin puutos? Liiallisella B-vitamiinilla saatan ruokkia syöpää ja sehän ei ole tarkoituksenmukaista.

Ei sokeria

Lopuksi vielä haluan puhua sokerista.

Kaikki ovat sanoneet, että sokeri pitäisi jättää pois.

Kysymys kuuluu: miten voin jättää sokerin pois, kun elimistöni tekee sokeria kaikesta, mitä syön? Syöpä kyllä saa sokerinsa, vaikka söisin pelkkää pekonia.

Docratesin syöpälääkäri ja ravitsemusterapeutti sanoi, että sitten kun syöpä ei saa tarpeeksi sokeria, minun elimistöni ei saa tarpeeksi sokeria. Joten voin tappaa syöpäni tappamalla itseni. Siihen lienee helpompiakin tapoja kuin jättää ruoka pois.

Median voima

Media tarjoaa meille kaikille joka päivä pommitusta kaikesta. Median sanaan ei kuitenkaan ole uskominen. He kirjoittavat sellaisia asioita, joilla saa lukijoita. Liioittelevat yhtä asiaa ja jättävät toisen mainitsematta.

”Viini on terveellistä.” Totuus kuitenkin on se, että alkoholi lisää syövän riskiä huomattavasti. Alkoholilla on myös monia muita terveydelle haitallisia ominaisuuksia.

Mikä hauskinta, saat huomattavasti paremmin viinistä löytyvät hyvät asiat, kun vaan syöt tummia viinirypäleitä. Niistähän se viini on tehty. Ei se mansikkamehukaan ole lähellekään yhtä terveellistä kuin tuoreet mansikat.

Toki kynsisilsaa on viinirypäleistä vaikeampi löytää.

Varovaisuutta peliin

Joten toivoisinkin, että jokainen meistä pyrkisi pohtimaan, missä muodossa tietoa jakaa.

On ystävällistä vinkata siitä, että olen lukenut syövän syövän sokeria. Mutta eri asia esittää sama asia täytenä faktana ja neuvoa minua olemaan syömättä sokeria.

Vaikka neuvosi olisikin tieteeseen pohjautuva, et silti voi tietää kulloisenkin sairaan ihmisen terveyshistoriaa. Ehkäpä se paastoaminen olisi terveellistä, jos minulla olisi kymmenen kiloa enemmän painoa ja pystyisin pitämään sen painon. Mutta jos olisin alipainoisena uskonut neuvoa paastoamisesta, olisin hyvinkin saattanut kuolla tuon neuvon toteuttamalla.

Minä olen skeptinen ja uskon tieteeseen. Selvitän asioita, en usko kaikkea, minkä luen tai kuulen. Kyselen ja varmistan. Olen tarkka. En tee päätöksiä tietämättä faktoja. Selvitän, sopiiko tämä minun tapaukseeni.

Hyvänä esimerkkinä erikoistapauksiin on tämän hetkinen lääkitykseni.

Minulle toukokuussa ylilääkäri sanoi, ettei pembrolitsumabia ja kortisonia voi käyttää yhtä aikaa, koska kortisoni mitätöi pembrolitsumabin vaikutuksen.

Sen jälkeen olen syönyt kortisonia ja saanut pembrolitsumabia ja jatkanut kortisonikuuria saamani pembrolitsumabin jälkeen.

Jokainen tapaus on siis erilainen. Ylimääräisen sokerin vältteleminen on meille kaikille terveellistä. Mutta kun minä taistelen alipainon kanssa, minulle sokeri on erityisen tärkeä energian lähde.

Kiitos

Kiitos kaikista vinkeistänne, neuvoistanne ja rukouksistanne.

Olen niistä kaikista kiitollinen.

Toivon teitä kuitenkin huomioimaan jatkossa sen, etteivät kaikki sairaat ole yhtä realisteja kuin minä olen. Seuraava henkilö saattaa ottaa neuvosi faktana ja seuraukset saattavat olla hyviä tai ne saattavat olla hyvinkin pahoja.

Hyväntahtoisuus on todella tärkeä piirre, mutta hyväntahtoisuudessakaan ei saisi unohtaa tervettä järkeä.

Joten sen sijaan, että käsket jättämään sokerin pois, voisitkin seuraavalla kerralla kysyä, onko sairas keskustellut ravitsemusterapeutin kanssa siitä, millaiset ravintovaihtoehdot olisivat kyseiselle henkilölle ne parhaat.


Kiitos. 🙂 <3


5

5 thoughts on “Havupuu-uutetta ja uskomushoitoja, vai faktaa ja tiedettä?

  • Hieno kirjoitus! Täytyy sanoa, että vastasit kovin diplomaattisesti saamiisi palautteisiin. Itse olen välillä lukenut niitä ja ollut vain pohjattoman kiukkuinen. Olen suunnilleen ikäisesi nainen ja sairastanut jo kaksi eri syöpää ilman tiettävää geneettistä selittävää tekijää. Olen koko elämäni ollut hoikka, alkon kohtuukäyttäjä, liikunnallinen, tupakoimaton ja syönyt terveellisesti mm. erilaisia marjoja. Jos ruokavalio pitäisi syövän poissa, en olisi sairastunut ja eiköhän maailmassa ole kasapäin ihmisiä, jotka ovat eläneet minua epäterveellisemmin, saaneet minua enemmän sokereita ja vähemmän vitamiineja ja jotka eivät ole koskaan juoneet havupuu-uutetta ja jotka siltikään eivät ole sairastaneet yhtään syöpää. Välillä tuntuu, että monien ihmisten on vain todella vaikea hyväksyä elämän sattumanvaraisuutta, kontrolloimattomuutta ja epäoikeudenmukaisuutta. On helpompi ajatella, että jos vain söisit oikein et sairastuisi tai paranisit kuin hyväksyä se hemmetin raadollinen tosiasia, että kuka tahansa meistä voi koska tahansa olla sijassasi. Se on liian pelottavaa. Tilanteesi koskettaa minua kovasti osittain siksikin, että samoihin aikoihin, kun juttusi oli Ylellä jouduin käymään läpi levinneisyystutkimukset. Sain puhtaat paperit, mutta tiedän, että yhtä hyvin voisin olla sinun asemassasi. Arvostan kirjoituksiasi ja ajattelen Sinua suurella lämmöllä ja myötätunnolla! Voimia toivottaen
   Maria

   • Kiitos Maria aivan mielettömän hienosta kommentistasi.
    Olen kanssasi samoilla linjoilla. Myös Docratesin syöpälääkäri/ravitsemusterapeutti sanoi, että tutkimusten mukaan syövän osalta 50 % on sattumaa. Eli huolimatta siitä, mitä teet, voit sairastua syöpään. Eikä syöpää enää paranneta ruokavaliolla, vaikkakin sitä voi sillä ehkäistä. Mutta siitä huolimatta sairastuminen on pääosin huonoa tuuria.
    Itse sanon uskovani entropiaan. Juurikin siihen, että elämä on täysin sattumanvaraista kaaosta, joka pyrkii kohti ei mitään. Hyviä asioita sattuu pahoille ihmisille, pahoja asioita hyville ja hyviä hyville ja pahoja pahoille ja kaikkea siltä väliltä. Universumi ei kosta kenellekään mitään, eikä palkitse ketään, koska universumia ei yksinkertaisesti voisi vähempää hetkauttaa olemassaolomme. Koska sekin lienee sattumaa.

    Aivan ihana kuulla, että sait puhtaat paperit! Toivon, että saat ne myös jatkossa ihan siihen pisteeseen saakka, että saat terveen paperit. Oikein paljon voimia myös sinulle, tiedän että sinulla on vielä pitkä matka edessä, vaikka terveen paperit saisitkin.

    • Itse uskon – kuten Nettakin – että ihminen voi vaikuttaa hyvin paljon siihen sairastuuko hän syöpään vai ei. Sattumallakin on osuutensa, mutta uskon sen olevan vähemmän kuin 50%. Elintavat ja elinolosuhteet merkitsevät enemmän.

     Joissakin maapallon osissa ja alueilla syöpää esiintyy vähemmän kuin muualla. Okinawan saarella syövän esiintyvyys on erittäin harvinaista. Katsoin joskus vuosi sitten Youtuben kautta videon, jossa haastateltiin jotain keski-iän ylittänyttä okinawalaista naista, joka ei omien sanojensa mukaan edes tiennyt mitä syöpä on. Ilmeisesti kuitenkin hän oli muuten ihan täysijärkinen ja täysivaltainen kansalainen. Lisäksi Okinawan saarella on korkein odotettavissa oleva elinikä koko maailmassa. Myös korkeampi kuin muualla Japanissa, missä elinikä on muutenkin korkea.

     Miksi sitten joillakin alueilla esiintyy hyvin paljon syöpää ja miksi juuri länsimaat ovat kärjessä syövän esiintyvyydessä? Syövän esiintyyden ”kärkiviisikon” muodostavat Australia, Uusi Seelanti, Irlanti, Unkari, Yhdysvallat, Belgia, Ranska, Tanska, Norja ja Alankomaat. Australian ja Uuden Seelannin kärkisijat selittynevät melanoomalla (en jaksanut tätä tarkistaa, mutta oletan näin olevan), mutta niiden takaakin löytyy pelkästään länsimaita.

     Miksi länsimaat ovat syövän esiintyydessä niin yliedustettuina muuhun maailmaan verrattuna? Pidän melko varmana, että asia johtuu lähes ainoastaan ruokavaliosta. On tietysti totta, että länsimaissa esiintyy syöpää enemmän kuin esimerkiksi Afrikassa siksi, että länsimaissa on eletään pidempään kuin Afrikassa ja syöpä on suurimmaksi osaksi yli 50-vuotiaiden ihmisten sairaus.

     Mutta toisaalta länsimaissa myös nuoret ja keski-ikäiset sairastavat syöpää enemmän kuin Afrikan nuoret ja keski-ikäiset. Miksi näin, vaikka elinolosuhteet Afrikassa ovat paljon heikommat kuin länsimaissa? Ja toisaalta myös itäisen Aasian maissa (Kiina, Japani, Etelä-Korea), missä ihmisten elinikä on vielä korkeampi kuin länsimaissa, syövän esiintyvyys on paljon vähäisempää kuin länsimaissa.

     Jokainen vähänkään asiaan perehtynyt tietää mitkä ovat länsimaisen ruokavalion heikot puolet. Niitä on valitettavan paljon. Niin kauan kun ihmisten ruokavaliossa ei tapahdu länsimaissa muutosta, tulee syövän esiintyvyys pysymään siellä korkeana ja jopa lisääntymään.

     Itse uskon myös siihen, että paikallisesti levinnyttä syöpää vastaan pystyy usein menestyksellä taistelemaan ruokavalion ja elintapojen avulla. Lopulliseen ”paranemiseen” en usko, koska syöpäsoluja tulee olemaan sairastuneen kehossa lopun elämää, mutta kuolemaa voidaan usein siirtää eteenpäin vuosilla tai vuosikymmenillä. Tätä ei tietenkään voi ”tieteellisesti” todistaa, koska aiheesta ei ole tehty koskaan yhtään tieteellistä tutkimusta. Mutta olen törmännyt liian moniin yksittäistapauksiin jotta uskoisin asian olevan vain sattumaa. Kannattaa tutustua esimerkiksi norjalaisen 42-vuotiaan lääkärin Øyvind Torpin tarinaan. Hän sai haimasyöpädiagnoosin ja samalla kuolemantuomion. Haimasyöpä tappaa diagnoosin jälkeen käytännössä aina vähintään vuoden sisällä sairastuneen.

     Torpin ei pitänyt kuulua riskiryhmään syövän osalta. Hän oli nuori, liikunnallinen, hyvässä fyysisessä kunnossa ja söi omasta mielestään terveellisesti. Mutta niin vain haimasyöpä iski. Pian diagnoosin jälkeen Torp alkoi itsenäisesti tutustua syöpään lukemalla kaiken mahdollisen tieteellisen ja kokemusperäisen tiedon aiheesta mitä löysi, ja huomasi etteivät hänen elintapansa ja ruokailutottumuksensa olleetkaan niin hyviä kuin hän oli aiemmin kuvitellut. Hän teki havaintojensa ja johtopäätöstensä perusteella muutoksia ruokavalioonsa ja elintapoihinsa. Torp on tänään – kolme vuotta diagnoosin jälkeen – edelleen hyvissä voimissa, vaikka hänen pitäisi olla jo kuollut. Torp on kirjoittanut kokemuksistaan ja havainnoistaa kirjan. Christer Sundqvistilta löytyy jonkinlainen tiivistelmä Torpin teeseistä täällä: https://turpaduunari.fi/norjalaislaakari-oyvind-torp-pitaa-syovan-loitolla/

     • Itseasiassa eräässä syövästä kertovassa dokumentissa kerrottiin, että syöpäsoluja alkaa muodostua jokaisen ihmisen kehossa teini-iässä. Mutta syöpäsolut eivät muutu syöväksi, ellei ole jokin asia, joka estää vastustuskykyä tuhoamasta näitä yksittäisiä mutaatioita. Eli meillä kaikilla on kehossamme syöpäsoluja kaiken aikaa, mutta syystä tai toisesta joidenkin meidän vastustuskyky ei toimi niin hyvin, että se tunnistaisi ja tuhoaisi mutatoituneet solut ajoissa tai koskaan. Omassa tapauksessani vaikuttaisi siltä, ettei vastustuskyky ole tunnistanut koko syöpää, koska kohdunkaulansyövän ei pitäisi levitä luustoon ja keuhkoihin asti alle viidessä vuodessa. Sanoisin syynä olevan stressi, ylirasitus ja ruokavalio. Huonoilla geeneillä ja vastustuskyvyllä saattaa olla tekemistä asian kanssa, sillä olen ennen syöpää sairastanut jokaisen flunssa-aallon, joka vuoden aikana kiertää. Vasta kun pääsin tekemään töitä kotitoimistolta käsin (pari vuotta ennen koronaa), flunssakierre loppui. Koska en enää ollut asiakkaiden luona saamassa joka ikistä flunssavirusta – hyvästä ja neuroottisesta hygieniasta riippumatta.

      Ruokavaliolla on tutkittu olevan selvä vaikutus. Aasiassa syöpä alkoi yleistyä rajusti siinä vaiheessa, kun länsimainen ruokarantautui Aasiaan ja ihmisillä alkoi olla varaa syödä lihaa. Lihansyönnin on tutkittu olevan selvässä yhteydessä syöpään ja se onkin luokiteltu karsinogeeniksi. Mutta myös esim. liiallinen liikunta on yhteydessä terveysongelmiin ja syöpään. Urheilijoiden elämä ei ole ihan niin terveellistä kuin valtamedia antaa ymmärtää.

      Uskon, että terveellisellä ruokavaliolla voi tukea elimistöä taistelemaan syöpää vastaan, mutta ongelmana on juurikin tuo tutkimustiedon puute. Julkisella puolella on aikalailla mahdotonta päästä ravitsemusterapeutin luokse ihan vain siksi, että haluaa. Yksin ruokahaluttomana on vaikea saada luotettavaa tietoa siitä, mitkä muutokset olisivat aidosti hyödyllisiä ja muutosten tekeminen on haastavaa, kun vointi ja taloudellinen tilanne on mitä on. Suomessa tuoreita, puhtaita kasviksia saa hyvin lyhyen aikaa vuodesta. Marjoja sitäkin heikommin.

      Länsimaissa uskon ympäristöllä olevan suuri vaikutus syöpien esiintyvyyteen. Silloin ei henkilö voi itse vaikuttaa sairastumiseensa muutoin kuin muuttamalla jonnekin, jossa ympäristö on vähemmän myrkyllinen. Mm. siivousaineiden turvallisuutta ei olla tutkittu. Olemme kemikaalien ympäröimänä jo heti sikiöstä saakka. Ilmanlaatu on mitä on ja ”terveellinen” ruokamme sisältää ties mitä myrkkyjä, jotka ovat imeytyneet kuolleeksi kynnetystä maasta ja sastuneesta ilmasta. On paljon asioita, joihin voisimme vaikuttaa yhteiskunnallisella tasolla, mutta johon yksittäinen ihminen ei voi vaikuttaa millään tapaa, ellei muuta jonnekin hevonjeeraan. Tähän vielä lisätään se, että länsimaalaiset ovat tuhonneet oman suolistobakteerikantansa, jolloin meillä ei edes syntyessä ole samanlaista suojaa tauteja vastaan, joka on niillä kansoilla, joilla löytyy vielä terve suolistobakteerikanta. Tähän auttaisi se, että lakataan kyntämästä maa pilalle. Samalla saataisiin apu myös ilmastonmuutokseen.

      Kaikenkaikkiaan avain terveeseen elämään lienee se tasapainoisuus. Mikään yksi asia ei ketään pidä terveenä, eikä ketään paranna, mutta monen hyvän asian summa saa hyvää aikaiseksi ja toisinpäin.

  • Oletko kuullut evankeliumin? Sen, että Jeesus on Jumalan poika ja Hän on kuollut syntiesi puolesta? Rukoilen että löydät vielä Jeesuksen, niin pääset taivaaseen kun maallinen ruumiisi ei enää jaksa. Toki rukoilen myös sitä, että saisit kokea ihmeen ja parantua!❤️ En missään tapauksessa tarkoita olla hyökkäävä tai loukkaava, aito huoli ja välittäminen sinusta! Olet vahva ja ihanan aito kirjoituksiesi perusteella ja toivon todella että ihme tapahtuu ja saisit lisää elinvuosia 🙏🏻

Comments are closed.