Historia
Kiusaamisen historia – Osa 1 – Ulkonäkö

Kiusaamisen historia – Osa 1 – Ulkonäkö

Olen aiheuttanut monelle ihmiselle mielipahaa sillä, että olen olemassa.

Olen pohtinut sitä, miksi juuri minä?

Minua kiusattiin tarhassa, eskarissa, koulussa ja työpaikalla.
Miksi minä? Mitä minä olen näille ihmisille tehnyt?

Minun on ollut vaikea keksiä syytä kiusaamiselle, koska en ole koskaan pitänyt itseäni minään. Vaikka olen myönnettävästi aina ollut outo, olen myös ollut mukautuvainen ja hyväksynyt minuun kohdistuvan huonon kotelun.
Joten olenko kiusattu siksi, koska olen hyväksynyt sen? Koska olen outoudellani ollut helppo kohde?

Ensimmäinen vihje tuli yläasteella, kun minua tarhassa kiusannut tyttö kertoi olleensa minulle kateellinen. En ymmärtänyt miksi.

Seuraava vihje tuli vasta vuosia myöhemmin, kun olin käynyt jo vuosia terapiassa ja aloin parantua masennuksestani. Vasta kolmenkymmenen hujakoilla ymmärsin, että miehet ja pojat olivat pörränneet ympärilläni, kun elin nuoruusvuosiani 2000-luvun alun Helsingissä.

En koulussa ollut ollut suosittu, mutta koulusta päästyäni hyvinkin moni yritti päästä pöksyihini. Itse vaan olin liian tyhmä tajutakseni sitä ja silloinkin, kun tajusin, en ymmärtänyt miksi. En edes tajunnut sitä, että miehet pörräsivät ympärilläni. Minä luulin vain eksyneeni ihmisryhmiin, joissa oli paljon miehiä.

Mutta 30-vuotiaana tajusin, että miehet olivat pörränneet ympärilläni. Ymmärsin myös, että miehet olivat pörränneet ympärilläni ulkonäköni takia. Ei sillä, että olisin silloin – tai vieläkään – nähnyt itse peilistä sitä, minkä muut tuntuvat näkevän.

Ehkäpä poikamaisella ja rempseällä persoonallakin on saattnut olla jotain vaikutusta, mutta pääosin uskon syynä olleen ulkonäköni.

Mikä siis takoittaa sitä, että toisin kuin itse olen uskonut, minun on oltava kaunis.

Minulla ei ole rintoja, joten ne eivät ole olleet syy. Ja vaikka aikanaan tuntematon mies Rotuaarilla pysäytti es-mieheni ja julisti hänelle, että hänen vaimollaan – eli siis ex-mieheni vaimolla, eli siis minulla – on maailman paras perse, en usko miesten pörränneen ympärilläni takamukseni vuoksi. Suomen säissä ja minun rajallisella vaatevalikoimallani ei perseeni ole ollut tarpeeksi paljoa esillä, jotta se olisi voinut kiinnittää niin paljon positiivista huomiota.

Eli siis olen ilmeisesti kaunis. Tämä on voinut aiheuttaa kateutta paljonkin ihmisissä, mikä taasen selittää sen, minkä takia etenkin naispuoliset ihmiset ovat suhtautuneet minuun niin negatiivisesti koko elämäni ajan. Miksi minua on kiusattu.

Kuten kiusaamisen aloittanut tyttö sanoi: Hän oli kateellinen koska minulla oli aina tukka nätisti, koska tarhavalokuvissa minulla oli aina nätti mekko päällä.

Koska hänellä oli paha olla, hän halusi, että minulla on paha olla.

0