Ajatuksia
Kokemus

Kokemus

Jokainen meistä kokee maailman omalla tavallaan. Jokaiselle meistä meidän kokemuksemme on totuus. Se ei ole koko totuus, mutta se on meidän totuutemme. Saatamme hyvinkin ymmärtää myös muiden kokemuksia ja ajatella kokemaamme myös laajemmalta näkökantilta huomioiden myös muiden kokemukset. Mutta slti se, mitä koemme juuri nyt, juuri tällä sekunnilla on ihan meidän iki oma hetkemme, oma kokemuksemme. Sitä ei kukaan voi muuttaa tai ottaa meiltä pois.

Minun kokemukseni on minulle täysin totta, vaikkei se kenellekään muulle olisi.

Minulle on sanottu, että minun pitäisi huomioida kirjoittaessani myös toisen ihmisen näkökulma kirjoittamaani asiaan. En ymmärrä, miksi pitäisi.

Kirjoitan täällä omasta kokemuksestani, omista ajatuksistani ja pohdinnoistani. Jos kirjoitan toisen ihmisen näkökulmasta, silloin en kirjoita enää omasta kokemuksestani. Silloin tällä kirjoittamisella ei ole enää minulle – eikä sinullekaan – mitään hyötyä. Koska en voi kirjoittaa kenenkään muun kokemuksesta tai näkökulmasta kuin omastani.

Minulle sanottiin, että minun pitäisi antaa toiselle osapuolelle tilaisuus kertoa oma näkemyksensä.

Miksi?

Tämä ei ole hänen bloginsa, tämä on minun blogini. Minä en maksa rahaa domainista ja webhotellista sitä varten, että kirjoittaisin jonkun toisen elämästä. Maksan rahaa siitä, että saan kirjoittaa omasta elämästäni.

Toki olen omista ajatuksistani kirjoittaessa sivunnut täällä myös muiden ihmisten asioita. Kirjoitan niitä asioita, jotka ovat minulle tavalla tai toisella merkityksellisiä.

Olen kirjoittanut siitä, ettei kaikkia kohdella sairautensa vuoksi huonosti töissä. Se on minulle tärkeä aihe.

Minun kokemukseni on minun kokemukseni

Vaikka se olisi hallusinaatio, se on minun kokemukseni.

Muut kokevat saman tilanteen täysin omien linssiensä läpi. Se on heidän kokemuksensa.

Mutta heidän kokemuksellaan ei ole sijaa minun kokemuksessani. Eikä heidän kokemuksellaan ole sijaa minun blogissani.

Jos he haluavat kertoa omasta kokemuksestaan, he voivat kirjoittaa omaa blogia tai kommentoida alle. Minulla ei ole mitään velvoitetta huomioida heidän kokemustaan täällä.

Minulla on täysi oikeus omaan kokemukseeni. Ja minulla on täysi oikeus puhua, kirjoittaa tai vaikka laulaa omista kokemuksistani. Siinä missä Sinullakin on oikeus kertoa omista kokemuksistasi.

Minulle minun kokemukseni on totuus. Vaikka tiedän, ettei se ole koko totuus, mutta se on minun totuuteni. Kokemukseni voi muuttua sen perusteella, miten minulle kuvaillaan toisen henkilön kokemus samasta tilanteesta. Saatan ymmärtää tilanteen laajempana ja siten ajan kanssa kokemukseni saattaa muuttua. Muttei välttämättä. Koska se, mitä olen milläkin hetkellä kokenut, on täysi totuus siitä hetkestä. Vaikka mieleni muuttuisi ajan kanssa. Juuri sillä hetkellä koin, kuten koin.

Uskon, että valtaosa Teistä tietää ja ymmärtää tämän. On kanssani samaa mieltä.

Mutta Sinulle, joka et koe, että minun pitäisi kirjoittaa niistä asioista, joista olen kirjoittanut lainaan Good Doctor -sarjaa:
Tough titmouse.6

6 thoughts on “Kokemus

  • En valitettavasti ole kanssasi samaa mieltä. On olemassa iso ero totuudenpuhumisen, ja tietoisen lukijoiden harhaanjohtamisen ja suoranaisen valehtelun välillä. En tiedä teetkö tätä. Mielestäni se , että jotkut työkaverisi tulee kertomaan että et kerro tapahtumia niin kuin ne tapahtui, on kyllä outoa ja sinun pitäisi lopettaa liioittelu tai jopa valehtelu tapahtuneista, mikäli harrastat sitä. Asioiden vääristely itselleen edulliseksi ja muiden työkavereiden haukkuminen, piiloutuen sitten ”fiktiivisen kerronnan” taakse kun jää kiinni on aika noloa.

   • Mitä on totuus ja kenen puhteita voidaan pitää totena? Tuskin kenenkään, sillä se , mitä pidetään totuutena riippuu monestakin asiasta, mm. itse kunkin näkökulmasta. Työkaverit kertovat oman kokemuksensa siitä, että miten asiat tapahtuivat, Netta omansa. Miksi pidät todempana ja oikeampana työkavereiden kertomusta? Luultavasti siksi, että kuulut tähän joukkoon. Tämä on kuitenkin vain sinun kokemuksesi.

    • Niinpä! Ja ihan yleistä ryhmädynamiikasta…ryhmissähän käytetään ’hajoita ja hallitse’ taktiikkaa tosi usein. Yksi on vähän erilainen ja joku ei tule toimeen sen erilaisen kanssa ja kerää ympärilleen porukkaa ja rupeaa moppaamaan erilaista. Tätähän se on kouluissa ja usein myös työpaikoilla. Hyvä tiimi on sellainen, jossa arvostetaan kaikkia sellaisina kuin he ovat, jopa vähän erilaisina, eikä liittouduta ketään vastaan. Hyvä johtaja kohtelee kaikkia tasapuolisesti eikä kerää ympärilleen hovia. Jokainen kokee asian tavallaan ja omakohtaisesti.

     • Meillä todellakin käytetään ”hajoita ja hallitse” tekniikkaa. Niinkin hyvin, ettei kukaan uskalla puuttua mihinkään epäkohtaan. Todennäköisesti kukaan ei olisi uskaltanut avata suutaan, vaikka minua oltaisiin potkittu päähän ihan fyysisesti ja konkreettisesti. Olisivat vaan katsoneet vierestä ja toivoneet, ettei its joudu kohteeksi.

    • Niina, täysin totta. Jokainen meistä on nähnyt ja kokenut tilanteen omalla tapaa. Heilä on hyvin värittynyt kuva siitä, mitä on tai ei ole tapahtunut. Kuten esim. kiusaajani kokee minun olleen se kiusannut osapuoli. Mutta laki sanoo, mikä on sallittua ja mikä ei. Kiusaajani saattaa kokea, että häntä on kohdeltu väärin, mutta minulla on konkreettisia todisteita siitä, että kiusaajani on toiminut lain vastaisesti.

   • Sinun n helppo nimettömänä tulla sanomaan, mikä on totta ja mikä ei.
    Minulla on palaverit, puhelut ja keskustelut nauhoitettuna. Minulla on varaa sanoa, mitä on tapahtunut ja mitä ei. Pystyn sanomani todistamaan todeksi.

Comments are closed.