Kuinka yhdistää elämä ja syöpä
Kuinka yhdistää elämä ja syöpä – Osa 11 – Ilo ja kiitollisuus

Kuinka yhdistää elämä ja syöpä – Osa 11 – Ilo ja kiitollisuus

Jos jotain olen oppinut tämän matkan varrella, se on kiitollisuus. Pitää iloita ja olla kiitollinen kaikista niistä pienistä hyvistä asioista, joita elämässä on.

Olen kiitollinen siitä, että olen löytänyt itsestäni sellaisen ihmisen, jonka olemassaolosta en edes tiennyt.

Uskomattoman vahva, reipas, peräksiantamaton, sitkeä ja oikeudentajuinen.

Alussa olin todella reipas ja optimistinen. Ajan kuluessa optimismini on karissut, mutta reipas asenteeni ei ole muuttunut miksikään. Olen yrittänyt hyväksyä sen, että elämäni saattaa jäädä aivan liian lyhyeksi. Sen sijaan, että jäisin märehtimään sitä, yritän nyt nauttia siitä elämästä, mikä minulla on.

Twingo

Minä olen himoinnut itselleni turkoosia Renault Twingoa. Se on aivan käsittämättömän suloinen auto.

Sanoin Pasille, että meidän pitää käydä koeajamassa se, jotta saan Twingon ulos järjestelmästäni. Se on varmasti liian pieni kottero, epämiellyttävä ajaa. Liian huonoilla varusteilla, eikä sitä saa edes automaattina.

Menimme Wetterille etsimään Twingoa, mutta eihän sellaista löytynyt hyllystä. Myyjä kertoi, ettei niitä saa enää lainkaan. Eli se siitä haaveesta sitten.

Ei sillä, että minulla olisi edes varaa vaihtaa autoa. Nykyisen Sitikan huoltoihin menee tässä parin viikon sisällä melkein tonni rahaa:
Pikkuhuolto: 206 e
Jarrunesteet: 75 e
Uusi akku: 125 e
Uusi tuulilasi: 245 e
Ilo maksaa kaikesta tästä: Priceless

Joten en todellakaan ole Sitikkaa vaihtamassa mihinkään. Se on vielä ihan hyvä auto. Jos ei oteta huomioon sitä, että siinä kaikki muoviosat menevät rikki yksi kerrallaan. Ja että työtapaturmassa rikki mennyt lonkkani suuttuu pahasti aina, kun sillä ajan. Vasen lonkka ei nimittäin yhtään tykkää kytkimen käyttämisestä.

Eli siis en olisi ollut vaihtamassakaan autoa, mutta olisin halunnut silti koeajaa Twingon, jottei minun tarvitsisi siitä enää haaveilla.

Twingon sijasta istuskelin sitten Ford Pumassa. Olen pitkään ajatellut realistisena vaihtoehtona automaattista Fiestaa, mutta Puma on alkanut jostain syystä vähän kiinnostaa. Se on turkoosina ihan kivan näköinen peli, vaikka sen naama näyttääkin Anime-hahmolta.

Pasi kyseli myyjältä, eikö Mondeota todellakaan saan nelivetoisena bensakoneella. No ei saa. Minä sitten kysyin, että entäpä se Mustang. Myyjä kertoi, että se on juuri koeajossa, mutta pitäisi olla tulossa kohtapuoliin takaisin. Siinä Mustangista jutellessa auto ajoikin pihaan ja myyjä teki Pasin kanssa koeajopaperit.

Pasi ajoi heti ensimmäisenä syrjäiselle tielle, jonka tiesi olevan tyhjä. Siellä pääsimme kokeilemaan hieman Mustangin sähkömoottorin kiihtyvyyttä. Lopulta pääsin itsekin auton rattiin.

Sain parhaat naurut ehkäpä koko vuodelle. Kuumailmapallolento oli ehdottomasti parempi ja ikimuistoisempi kokemus, sitä ei taida mikään kokemus ylittää. Mutta parhaat naurut tuli istuessa Mustagin ratissa jalka kaasupolkimella.

Niin pieni asia, mutta niin iso ilo. Tuo yksi koeajo, muutama kiihdytys, sai minut uskomattoman hyväntuuliseksi ja iloiseksi. Ja voi, että minä iloitsen siitä, että löysin näin pienen ja yksinkertaisen ilon aiheen elämääni.

Arki

Joka päivä ei kuitenkaan voi mennä koeajamaan suuritehoisia sähköautoja. Arkeakin joutuu elämään. Suurin ilo ja kiitollisuus pitääkin löytää niistä arjen asioista.

Kerroin aiemmassa postauksessani siitä, miten vanhempani kävivät Helsingistä Oulussa. Vaikkeivät he tulleet asuntoomme sisälle, siivosin silti. Olin aivan mielettömän iloinen siitä, että sain siivottua. Iloitsin myös siitä, että oli siistimpää. Ei siistiä, mutta siistimpää.

Viikonloppuna sain kerättyä lattialta mainoslehdet eteiseen yhteen kasaan, josta Pasi voi ne kuljettaa paperinkeräykseen. Olin siitä iloinen.

Eräs päivä laitoin kylpyhuoneen tummuneisiin saumoihin klooria ässehtimään muutamaksi tunniksi. Illalla huutelin kloorit pois. Aamulla näin lopputuloksen: valkoisena loistavat saumat.

Tiedän, ettei kylpyhuoneen lattioiden sauman väri ehkä ole se ihan ensiarvoisen tärkein asia siivota, mutta se oli pieni ja yksinkertainen asia, jolla pystyin omaa mieltäni parantamaan. Minua harmittaa, etten voinut tehdä jotain sellaista, josta Pasikin voisi iloita, mutta aina ei voi tyydyttää kaikkia. Iloitsen valkoisista saumoista.

Löysin kaupasta mielettömän makeita ja hyviä herneitä, vaikka luulin, että hernekausi oli Oulussa jo ohi. Voi sitä ilon määrää. Herneet vaan loppuivat aivan liian nopeasti.

Piirsin Helekatista kuvan. Siitä tuli aika huono – verrattuna siihen, mihin minun pitäisi pystyä – mutta olosuhteet huomioiden, siitä tuli ihan hyvä. Suurin ongelma oli se, että minulla oli tylsät kynät, enkä jaksanut etsiä terotinta. Tylsillä kynillä pimeässä huoneessa piirtäminen on jokseenkin haasteellisempaa.

Lukijat ja kannustajat

Saan valtavasti iloa elämääni siitä, että Sinä jaksat lukea tekstejäni. Että Sinä haluat lukea kirjoituksiani. Se on minusta täysin käsittämätöntä. Miksi kukaan haluaisi lukea mitään, mitä minulla on kirjoitettavani?

Olen kiitollinen kaikista kannustuksista, kiitoksista, kehuista, palautteista ja kommenteista, jotka olette minulle kirjoittaneet. On aivan uskomatonta, miten ventovieraat ihmiset kannustavat toista ventovierasta ihmistä. Se on sellaista ihmisen hyvyyttä, jota en ole kovinkaan montaa kertaa elämässäni kohdannut. Olen niin tottunut siihen, että paskaa sataa niskaan, että ihmisten hyvyys on aivan käsittämätöntä.

Ja olen siitä iloinen. Ja kiitollinen.

Hyvä elämä

Minulla on kaikkineen hyvä elämä. Minulla on peruspalikat hyvässä kunnossa. Minulla ei ole mitään hätää. Vaikka tilanne on tämä, mikä se nyt on, minä pärjään sen kanssa. On parempi, että minä joudun kokemaan tämän paskan kuin, että se olisi langennut jonkun yksinäisen ihmisen harteille. Jonkun sellaisen, jolla on vaikeaa jo valmiiksi.

Minulla on voimia kantaa tämä. Minulla on voimia avata suuni ja puhua asioista, joista monella muulla ei ole voimia. Sen olen oppinut Teidän palautteistanne.

Olen kiitollinen siitä, että voin antaa kanssakokijoilleni äänen.

Olen kiitollinen siitä, että kaikesta tästä paskasta pystyn kaivamaan jotain hyvääkin. Olen kiitollinen siitä, kuinka paljon olen kasvanut.

Vaikka vaihtaisin kaiken tämän pois hetkessä, jos saisin terveyteni takaisin, olen siitä huolimatta kiitollinen kaikista niistä hyvistä asioista, jotka elämässäni on.

Moni joutuu kestämään paljon pahempaa. Moni joutuu kestämään sen paljon pahemman täysin yksin. Pärjäämään yksin.

Olen tähän mennessä selvinnyt todella helpolla. Toki se saattaa tuntua minusta helpolta, koska minulla on voimia ottaa kaikki tämä vastaan.

Olen kiitollinen siitä, että olen näin vahva.

3

3 thoughts on “Kuinka yhdistää elämä ja syöpä – Osa 11 – Ilo ja kiitollisuus

  • Moi!

   Näin sut ylen uutisessa jokin aika sitten. Olin juuri katsomassa dokumenttia paastoamisen hyödyistä. Sulla on varmaan käynyt monet asiat diagnoosin jälkeen mielessä ja moni koittanut auttaa ja tiedät varmaan itse parhaiten mikä sinua auttaa, mutta uskoisin, että oheinen YouTube video voisi kuitenkin antaa uusia ajatuksia esim. miten paasto kenties voisi auttaa syövästä paranemisessa? En tiedä, katso jos kiinnostaa 🙂 Kaikkea parasta!

   https://youtu.be/RuOvn4UqznU

   T. Roni

  • Moi!

   Näin sut ylen uutisessa jokin aika sitten. Olin juuri katsomassa dokumenttia paastoamisen hyödyistä. Sulla on varmaan käynyt monet asiat diagnoosin jälkeen mielessä ja moni koittanut auttaa ja tiedät varmaan itse parhaiten mikä sinua auttaa, mutta uskoisin, että oheinen YouTube video voisi kuitenkin antaa uusia ajatuksia esim. miten paasto kenties voisi auttaa syövästä paranemisessa? En tiedä, katso jos kiinnostaa 🙂 Kaikkea parasta!

   https://youtu.be/RuOvn4UqznU

   • Kiitos Roni vinkistä. Tällä hetkellä syöminen on niin iso ongelma, että tärkeintä on se, että syön. Kunhan saan sen osan elämästä hallintaan, voin alkaa paremmin pohtimaan, miten voisin ruoalla ja syömisellä vaikuttaa itse syöpään. Tällä hetkellä tärkeintä on, että syön, jotten kuihdu pois. Sen verran olen tehnyt, että olen yrittänyt siirtyä mahdollisimman vähän eläintuotteita sisältävään ruokavalioon. Kasvissyönnillä on tutkittu vaikutus syövän ehkäisyssä.

Comments are closed.