Elämä on
Kuumemittariongelma

Kuumemittariongelma

Kuumemittariongelma

Kun toukokuussa sain ohjeen seurata kuumetta useita kertoja päivässä, kävin ostamassa itselleni Omronin korvakuumemittarin. Ajattelin, että saan sillä nopeasti pitkin päivää seurattua ruumiinlämpöä. Toinen vaihtoehto oli vanha elohopeamittari, jota olen koko ikäni käyttänyt ja jonka tulokseen luotin.

Korvakuumemittarin tulokseen en luottanut, joten alkuun tein vertailevia mittauksia. Mittasin elohopeamittarilla kainalosta ja korvamittarilla korvasta. Tulokset harvoin olivat samat. Yleensä korvamittari näytti selvästi vähemmän kuin elohopeamittari kainalosta.

Korvamittarin tulokset olivat kuitenkin suuntaa-antavia, joten näiden kahden yhdistelmä toimi. Jos korvamittari näytti 37,5 astetta, silloin tarkistin tuloksen elohopeamittarilla.

Elohopeamittarin tarina

Kunnes eräs kaunis ilta kävi niin, että elohopeamittaria ravistaessani, mittari sanoi sopimuksen irti. Mittarin ohut pää lensi irti kesken ravistuksen. Kuului tinks kun mittarin pää lensi toiselle puolen olohuonetta. Elohopeaa lensi kaarella sohvasta telkkariin saakka. Helekatti oli television edessä, turkissaan kimalteli elohopeapallot. Minä olin elohopean peitossa, en voinut liikkua mihinkään. Pasi alkoi puhdistaa elohopeapalloja Helekatin turkista pois.

Kun Helekatin turkista oli kaikki bling-bling saatu pois, Pasi haki imurin ja alkoi imuroimaan. Roiskeita oli kaikkialla. Televisiossa, televisiotasolla, television takana, televisiotason edessä, lattialla, matolla, sohvapöydällä, sohvapöydällä kipossa, jossa oli kaikki minun karkkipussit ja naposteltavat, sohvapöydän edessä lattialla, sohvalla ja minun päälläni. Elohopea oli lentänyt kaaressa koko olohuoneen poikki.

Pasi imuroi ja imuroi. Itse istuin paikallani ja yritin olla levittämättä päälläni olevia elohopeapalloja mihinkään. Lopulta Pasi sai myös minut imuroitua elohopeavapaaksi. Menin kylpyhuoneeseen, riisuin pois kaikki vaatteet, ravistelin ne varovasti suihkun päällä ja laitoin pyykinpesukoneeseen. Sitten menin putsaamaan Helekattia.

Mitään jämiä en löytänyt, mutta harjasin, ravistelin, harjasin ja ravistelin uudelleen.

Korvamittarin epäluotettavuus

Tämän jälkeen jouduin pärjäämään korvamittarilla.

Kuumeen korvamittari saattaa näyttää oikein, jos osaa mitata oikein. Yhdellä kertaa mittari saattaa sanoa 38 astetta, seuraavalla kerralla se sanookin 37,2 / 37,1 / 37 / 37,2 / 37,2 / 37,3 / 37,5.

Nämä ovat todellisia mittauksia. Miten voin luottaa laitteeseen, joka kymmenellä mittauskerralla saattaa antaa kymmenen eri tulosta? Etenkin kun tulosten heitto saattaa olla asteen verran. Mikä on kuumeessa hyvinkin oleellinen tieto.

Lopulta kävin ostamassa apteekista elohopeamittarin korvikkeen. Tiesin jo valmiiksi, että se tulee olemaan tuskainen taival, mutta sen tulokseen voi ainakin luottaa.

Heti ensimmäisenä päivänä oikea käteni kipeytyi aivan helevetin kipeäksi. Näitä uusia kainalomittareita ei saa ravistettua alas ei sitten niin millään. Se on ongelma jopa Pasille. Hän ravistaa ja ravistaa apinan raivolla, eikä mitään tapahdu. Viikon ravistelun jälkeen hänelläkin tuli käsi kipeäksi.

Mikä avuksi

Niin kauan, kun joudun kuumetta seuraamaan useita kertoja päivässä, tämä tulee olemaan valtava ongelma. En tiedä olisiko minun pitänyt ostaa vielä paljon kalliimpi korvamittari? Olisiko rahalla saanut luotettavuutta?

Onko kainalomittarin laskemiseen jokin muu ratkaisu kuin ravistaa apinan raivolla? Kokeilin jo pakastinta ja jääkaappia, sekä valuttaa kylmää vettä päälle. Pitäisikö se upottaa jäätelöön?

Itse en saa ravistettua sitä alas enää ollekaan. Eli jos Pasi ei ole kotona, en saa luotettavaa mittaustulosta. Korvamittari kertoo mitä tahansa ja kainalomittari kertoo sen tuloksen, jonka viimeksi mittasin. Tai jos yritän ravistaa sitä, se kertoo hitusen lämpimämmän tuloksen kuin, minkä viimeksi mittasin. Sillä saan ravitettua mittarin vain ylöspäin.

Yllättäviä ongelmia

Sitä ei ihan ensimmäisenä menisi ajattelemaan, että kuumemittarista tulee suuri ongelma syöpäsairaana. Mutta niin siinä vaan on käynyt.

Mittaan uudestaan ja uudestaan ja uudestaan ja uudestaan ja uudestaan, jotta voisin ehkäpä jopa luottaa korvamittarin lukemaan. Silti se ei auta, koska korvamittari saattaa näyttää normaalilämpöä kymmenen kertaa ennen kun lopputulos onkin 38 astetta.

Olen kuluttanut kaikella mittaamisella jo kolme paristoa. Ei halvaksi tule.


3

3 thoughts on “Kuumemittariongelma

Comments are closed.