Kuinka yhdistää elämä ja syöpä
Kuinka yhdistää elämä ja syöpä – Vk 28 – Haittavaikutukset

Kuinka yhdistää elämä ja syöpä – Vk 28 – Haittavaikutukset

Olin toivonut, että ajan kanssa väsymys helpottaisi. Ei ole helpottanut. Toki ei auta se, että minulla syöpähoito vaihdettiin sellaiseen, mistä tulee enemmän haittavaikutuksia. Verisuonenkasvuestotekijä bevasitsumabi aiheutti nuhaa, nenäverenvuotoa, nivelsärkyjä, yms. Kun bevasitsumabi vaihdettiin immunologiseen pembrolitsumabiin, huomasin että bevasitsumabin haittavaikutukset olivat olleet hyvinkin vähäiset verrattuna pembroon. Ensimmäinen haittavaikutus pembrolitsumabissa on kova pääkipu. Se alkaa hyvin nopeasti lääkkeen saatuani, eikä se helpota, vaikka otan Buranaa ja Panadolia. Pääkipua kestää kolme päivää. Sen seuraksi tulee seuraavana aamuna jäykkä niska ja hartiat, sekä kuume ja flunssainen olo. Niska ja hartiat särkevät ja jomottavat, eikä särkylääkkeet poista sitäkään kipua kunnolla, vaikka kuumeen ne laskevat ja siten helpottavat kuumeista ja flunssaista oloa.

Kun sain ensimmäisen pembroannoksen, minulla alkoi tulla sydämenmuljahteluja. Lääkärit sanovat, että kyseessä on sydämmen liikalyönnit. Itsestä muljahdukset tuntuvat siltä, että sydän jättää yhden lyönnin välistä. Levossa niitä tulee kerran viidessä minuutissa, rasituksessa niitä alkaa tulla hyvinkin tiheään. Eikä mainitsemani rasitus ole sitä, mitä terve ihminen voisi kuvitella. Sen lisäksi, että sydän alkoi muljahdella, minulla katosi yleiskunto. Kun kävelen lujaa ja nopeasti, kävelen neljä kilometriä tunnissa. Se on minulle rasitusta.

Portaita en jaksa kiivetä lainkaan. Kun kävimme Pohjois-Pohjanmaan museossa, Pasin piti puoliksi kantaa minut portaita pitkin, jotta pääsimme kolmanteen kerrokseen. Ei vaan yksinkertaisesti kunto kestänyt. Sydän alkoi muljahdella, alkoi silmissä mustua, huohotin kuin olisin juuri juossut maratonin.

Jatkuu sunnuntaina.

0