Kuinka yhdistää elämä ja syöpä
Kuinka yhdistää elämä ja syöpä – Vk 29 – Kivut

Kuinka yhdistää elämä ja syöpä – Vk 29 – Kivut

Jatkoa tiistailta

Positiivisena asiana on se, että työstressistä päästyäni, krooniset kivut alkoivat helpottaa radikaalisti. Pahimpaan työstressiaikaan jouduin syömään Buranan ja Panadolin lisäksi Oxycontinia jatkuvasti ja olin silti kipeä. Lääkkeet veivät kivuilta pahimman terän pois, mutta kivut olivat läsnä kaiken aikaa.

Niin pahasti, etä ne rajoittivat, miten pystyin istumaan, seisomaan, liikkumaan, olemaan ja nukkumaan. Pahin kipu oli oikean kyljen alimpien kylkiluiden kohdalla, sekä selässä lannerangan alusta loppuun saakka.

Stressikipua

Kun päästin töistä irti, kivut helpottivat yön yli. Ihan kirjaimellisesti. Pystyin siltä istumalta jättämään Oxycontinin pois. Kun kivut olivat aiemmin olleet 7-8 (1-10 asteikolla), ne olivat yön yli pienentyneet 4-5. Buranan ja Panadolin kanssa vitosen kipu on täysin hyväksyttävä ja sen kanssa voi elää ongelmitta.

Googletin asiaa ja se on ihan todellinen ilmiö: stressi aiheuttaa kipua. Asiaa tutkittuani tulin siihen tulokseen, että ehkäpä koko kehon läpi kulkeva Vagus-hermo on ollut minulla niin kireänä, että se on puristanut ja ärsyttänyt myös alueita, joilla on syöpä. Tai ehkä psyykkinen tilani on ollut sellainen, että kipuja välittävät hermoaineet ovat päässeet kulkemaan aktiivisesti.

Oli mikä oli, vasta stressin lauettua, tajusin kuinka valtavan kovaa kipua työnantajan suunnalta aiheutunut stressi oli minulle aiheuttanut.

Xgeva ja nivelkivut


Luustometastaaseihin saan neljän viikon välein Xgeva-piikin. Se on osteporoosilääke, joka vaihvistaa luita ja siten estää syöpää haurasttuttamasta luita, jotta sillä olisi tilaa levitä luussa. Eli syöpä yrittää heittää luihin happoa, kun Xgeva taas ei anna elimistön irrottaa kalkkia elintärkeisiin toimintoihinsa, vaan ohjaa kaiken elimistössä irrallaan pyörivän kalkin luiden tueksi. Tällä tulee pitkällä aikavälillä olemaan ongelmia – käyppä huviksesi lukemassa tuoteseloste. Etenkin leukaluuuoliota odotan innolla.

Mutta siis Xgeva aiheuttaa minulla pahoja nivelkipuja. Kädet ja polvet ovat pahimmat.

Kortisoni – Prednisolon

Kun minulla aloitettiin kortisonikuuri pembron aiheuttamaan keuhkotulehdukseen, kivut helpottivat entisestään. Pystyin jättämään särkylääkkeet pois kokonaan ja kivut olivat enää 2-3.
Ilman särkylääkkeitä! Sehän ei ole edes kipua. Se on vain ärsyke.

Kortisonikuurin jälkeen kivut alkoivat taas palata, mutteivät nousseet enää samalle tasolle. Nyt ne ovat olleet ilman kortisonia ja kipulääkkeitä 4-5. Se on täysin siedettävä kipu vielä ilman särkylääkitystä.

Suurin haitta 4-5 asteen kivuissa on se, että tietää olevansa sairas. Mulla kylkeen sattuu, selkärankaan sattuu. Ja tiedän, että kivun aiheuttaa syöpä. Kipu pitää terävästi mielenpäällä sen, että olen sairas. En ole kunnossa.

Muistuttaa siitä, että minulla kasvaa selkä- ja lannenikamissa jotain sellaista, mitä siellä ei saisi kasvaa. Halvaantumisen pelko kummittelee mielessä kaiken aikaa.

Ja se, etten voi istua ja olla ihan miten vain. Epäergonomiset tuolit savat kyljen ja selän kipeäksi. Kumartelu, nostelu, ynnä muu fyysinen rasitus tekee saman. Pitkään yhdessä asennossa istuminen aiheuttaa painetta, joka pahentaa kivut. Kovat tuolit, kovat sängyt, kovat alustat, ei selkänojia, seisominen, nojaaminen seinään… listaa voisi jatkaa.

Jokaisessa tilanteessa joudun muistamaan kivun, vaikkei sitä olisikaan.

Koska minun on ennakoitava kivun syitä ja vältettävä niita.

Pembrolitsumabikivut

Toisen pembroannoksen jälkeen tulleet pää- ja niskahartiaseudun kivut taasen eivät olleet kipulääkityksellä hallittavissa. Mutta onneksi nekin helpottivat ajan kanssa, vaikkakin olen joutunut kuumeeseen syömään kipulääkkeitä jatkuvasti. Nyt toki pääsin kuumeesta eroon, kun keuhkotulehdus palasi, minkä vuoksi jouduin aloittamaan uuden kortisonikuurin.

Kortisonikuurista huolimatta, syystä tai toisesta oikean nivunen päätti sanoa sopimuksen irti. Siinä on ollut radikaalinsädehoidon jälkeen jatkuvasti turvotusta, mutta nyt se turposi lisää. Siihen kaveriksi tuli valtavan kova (7-8) kipu, joka kulkee lantion läpi SI-nivelestä nivuseen. Epäilen turvotuksen painavan psoas-lihasta. Tai ehkäpä psoas-lihaksen ärtyminen aihetti turvotuksen pahenemisen. Syy-seuraussuhde ei ole tiedossa. Kivun sijainnista päätellen oletan kuitenkin kyseessä olevan jonkin sortin iliopsoas-ongelma, joka kivun sinnikkyydestä päätellen puristaa hermoa. Sillä kipu ei lähtenyt pelkällä Buranalla ja Panadolilla.

Olisihan se elämä liian heleppoa, jos kivutta saisi elää.

Tiedäthän sä sen tukkasuovän?

Toki samalla pohdin, onko tämä kipu nyt syöpäperäistä. Kuten pohdin joka ikistä kipua, jonka tunnen.

Muutama viikko sitten minulla oli polvi niin kipeä, etten sanut laitettua sille painoa. Aloin olla jo vakuuttunut siitä, että syöpä on levinnyt polveen. Kipu oli samaan aikaan, kun olin niin huonokuntoinen, etten jaksanut liikkua. Kun vointi alkoi koheta ja pääsin liikkeelle, polvikipu alkoi helpottaa.

Muutaman viikon kun vielä jaksan odottaa maanantaina otetusta toisesta koronarokoteannoksesta, uskaltautunen fysioterapeutille – jos kukkaro kestää.

Fysioterapeutti voinee parantaa psoas- ja polvisyövän, mutta joka päivä mielessä pyörii:

Onko minulla nyt paperihaavasyöpä? Nyt on polvessa syöpä. Ja kai tiedätte sen sisäänkasvaneen säärikarvasyövän, sekä kynsisyövän? Korvassakin on syöpä.

Ja voi että tätä hemmetin tukkasyöpää. Just kun hiukset alkoivat kasvaa.

Jatkuu…

2

2 thoughts on “Kuinka yhdistää elämä ja syöpä – Vk 29 – Kivut

  • Hei, Netta. Tänään mä luin sun historia YLE.fi:sta. Se on tosi tosi tosi huono, että niin vakava ja kauhea sairaus sinulle… Valitettavasti, mä en pysty auttamaan sulle rahalla, mutta mä katsoin tosi hyvä videoita https://youtu.be/A0t0puxpE6w , jossa lääkäri Berg sanoi mitä pitää tehdä, kun ihmisellä on syöpä. Toivottavasti, tämä ruokavalio auttaa sinulle! Ja toivottavasti, sä luet mun kommenttia. Ja myös toivottavasti, Jumala auttaa sulle! Parane pian! Usko sitä, että kaikki menee hyvin!
   Tatiana.

  • Terve Netta!Anteeksi jos tule virheitä.Näin netissa artikkelinongelmastasi.Katso tietoa Gustav Werner instituutista.Siellä on uusia tietoa syövän hoitomenetelmästä.
   Tv.Natalia

Comments are closed.