Elämä on
Miksei sairaana voi tehdä mitä haluaa – Osa 7: Ristiriidat

Miksei sairaana voi tehdä mitä haluaa – Osa 7: Ristiriidat

Minulle on sanottu uudestaan ja uudestaan, että minun pitäisi tehdä niitä asioita, joista nautin. Nähdä maailmaa, ostaa juttuja, tehdä asioita, tulla, mennä, iloita ja nauttia.

Periaatteessa tämä on erinomainen neuvo, jonka haluaisin toteuttaa.

Käytännössä taas se onkin vähän vaikeampi homma.

Jatkoa eiliseltä.

Lue koko juttu alusta loppuun

Ristiriidat

Se on hyvin ristiriitaista, että minun pitäisi syövän takia elää kuin viimeistä päivää, mutten voi syövän takia elää oikein ollenkaan.

Minun pitäisi kyetä nauttimaan elämästä nyt, mutta minulla ei ole resursseja, jaksamista, rohkeutta, uskallusta, kiinnostusta, enkä syövän aiheuttaminen ongelmien vuoksi muutenkaan voi tai jaksa alkaa oikein millekään.

Jos olisin miljonääri, voisin elää kuin viimeistä päivää. Lentelisin yksityiskoneellani paikasta toiseen. Jos tulee ongelmia, lentäisin aikataulua edellä takaisin kotiin. Ehkä minulla olisi henkilökohtainen hoitaja, joka pitäisi minusta huolta.

En kuitenkaan ole miljonääri. En ole edes keskituloinen.

Saan n. 1400 euroa kuukaudessa sairauspäivärahaa. Sitä saa 300 päivää. Sen jälkeen putoan joko työkyvyttömyyseläkkeelle tai työmarkkinatuen piiriin. Eli tulevaisuuteni näyttää entistä köyhemmältä, samalla kun sairauden jatkuessa / edetessä sairauden kulut tulevat nousemaan.

Vaikka Suomessa onkin ilmainen terveydenhuolto, tulee sairastaminen silti kalliiksi. Vähillä tuloilla pitää oikeasti miettiä, mistä maksaa alkuvuoden aikana kaikki lääkäri- ja lääkekulut, ennen kun maksukatto tulee täyteen. Lääkkeiden osalta minulla ei ole vielä kertaakaan tullut maksukatto täyteen, koska suurin osa käyttämistäni kalliista lääkeistä eivät ole Kelan korvaamia.

Joten rankka todellisuus on se, että en voi tehdä, mitä haluan, mennä minne haluan ja ostaa mitä huvittaa. En voi nauttia elämästä siten, miten minun ehkä pitäisi nauttia siitä.

En voi tehdä muuta kuin yrittää löytää ilon ja nautinnon niistä asioista, jotka elämässäni on jo nyt.


0