Historia
Mikset ole samanlainen kuin siskosi? – Osa 2: Siskoni

Mikset ole samanlainen kuin siskosi? – Osa 2: Siskoni

Jatkoa eiliseltä

Mikset ole samanlainen kuin siskosi? – Osa 2: Siskoni

En ole koskaan tullut siskoni kanssa hyvin toimeen. Hän osasi olla todella huomaavainen silloin, kun halusi. Suurimman osan ajasta tuntui siltä, ettei hän halua sitä olla.

Ennen kuin minulla oli oma ystäväni koulussa, sain viettää koulun jälkeen aikaa hänen ja hänen ystävänsä kanssa. Minusta tuntui, että suurimman osan ajasta olin heidän leikkikalunsa. He keksivät erilaisia tapoja nolata ja häpäistä minut.

Kotona äiti yritti pitää puoliani, mutta valtaosaa tapahtuneista asioista äiti ei tullut koskaan tietämään.

Olen pienestä asti ollut liian avoin ja liian rehellinen. Olen ollut myös liian luottavainen. En tiennyt, ettei ihmisiin voi luottaa. Että ihmiset pettävät ja nauravat selkäni takana. Luotin ihmisiin ja kerta toisensa jälkeen tuo luottamus petettiin. Mutten silti oppinut. En ymmärtänyt, miksen saa olla avoin ja rehellinen.

Samoin kävi siskoni kanssa. Palvoin maata hänen jalkojensa alla. Hän oli minun esikuvani. En muuta halunnut tehdä kuin miellyttää häntä. Mutta hänelle minä tunnuin olevan viihdyke, leikkikalu. Ihminen, jolla saada itsensä huvittuneeksi tai tuntemaan itsensä paremmaksi.

Menin tähän lankaan uudestaan ja uudestaan.

Eräs talvi

Olimme kaksin kotona. Hän verukkeella tai toisella sai minut menemään ulos ilman ulkovaatteita. Ehkä menin viemään roskia tai käymään postilaatikolla. Jotain nopeaa. Mutta kun kävelin ulos, hän löi oven takanani kiinni. Minulla ei ollut avaimia.

Hetken päästä hänen naurava päänsä ilmaantui ikkunasta ulos ja hän ilkkui:
“Olet niin naiivi ja sinisilmäinen. Sulle voi sanoa mitä tahansa ja sä uskot sen!”

En tiennyt, mitä “naiivi” tarkoittaa, enkä ymmärtänyt, mitä tekemistä silmieni värillä oli tässä tilanteessa, mutta ymmärsin, mitä hän minulle sanoi. Totta kai minä uskoin kaiken, mitä hän minulle sanoi, koska palvoin maata hänen jalkojensa alla. Hän oli isosiskoni, esikuvani. Totta kai uskoin kaiken, minkä hän minulle sanoi.

Miksi en uskoisi?

Häpäisemistä ja nolaamista kesti aikuisiälle saakka. Lähes aina, kun hän pyysi minua viettämään aikaa hänen ja hänen ystäviensä kanssa, minä olin naurun kohde. En ollut paikalla viettämässä aikaa hänen kanssaan, vaan olin edelleen paikalla viihdykkeenä.

Silloin, kun tulimme toimeen, teimme monesti jotain ilkeää tai sääntöjen vastaista jollekulle toiselle. Hän oli siskoni, halusin viettää aikaa hänen kanssaan. En voinut kuvitella, että hän tekisi mitään väärää.

Teini-iässä ja aikuisuuden kynnyksellä, kun olin paikalla ihan vain ihmisenä, jouduin monesti silti nolatuksi. Hän kovaan ääneen kaikkien kuullen torui minua mm. kovaääniseksi ja nauroi minulle. Tai kavereidensa kanssa nauroi jollekin asialle, jolla olivat minut aiemmin häpäisseet.

Aikuisiän kynnyksellä hän toisaalta yritti auttaa minua, ottaa minua mukaan omaan elämäänsä ja saada minuun kontaktia, toisaalta vuosia toistunut käyttäytymismalli näyteltiin läpi uudestaan ja uudestaan. Hän tuskin edes huomasi sitä.

Välirikko

Hän laittoi minuun välit poikki loppuvuodesta 2013. Hänen pyynnöstään yritin auttaa häntä. Olin hänestä huolissani ja hän ymmärsi toimintani väärin. Hän ei suostunut uskomaan, että autoin häntä, eikä hän ole suostunut uskomaan todellista versiota tapahtumista koko tänä aikana.

Itse luovutin tuolloin hyvin pian. Se ei ollut ensimmäinen kerta aikuisiällä, kun meillä oli mennyt välit poikki siksi, että hän syytti minua jostain, mitä en ollut tehnyt.

Se ei ollut ensimmäinen kerta, kun hän oli suhtautunut minua kohtaan välinpitämättömästi. Se ei ollut ensimmäinen kerta, kun minä tunnuin olevan väline, en ihminen.

Hän päätti, että minä olin vihollinen ja minä annoin hänen päättää niin. Tuossa vaiheessa olin ollut hänen oikkujensa kohde 29 vuotta, joten minua ei kiinnostanut enää paskan vertaa hänen ajatuksensa minusta. En ollut kokenut saaneeni häneltä tukea tai hänen edes pitäneen minua ihmisenä, joten se, että hän katkaisi välit minuun, ei ollut minulle mikään menetys.

Hän menetti siskon. Hän menetti lapsiensa tädin.

Jatkuu huomenna.0