Historia
Mikset ole samanlainen kuin siskosi? – Osa 4: Muutto ja muutos

Mikset ole samanlainen kuin siskosi? – Osa 4: Muutto ja muutos

Ensimmäinen osa

Jatkoa eiliseltä

Mikset ole samanlainen kuin siskosi? – Osa 4: Muutto ja muutos

Kun muutin Ouluun ja sain selvän välimatkan entiseen elämääni, aloin löytää itseni ja oman ääneni. Olin vielä kaukana siitä, missä nyt olen, mutta aloin löytää sen pienen narunpätkän villapaidasta. Sen narunpätkän, jota olen vuosikausia vetänyt, jotta saisin entisen elämäni traumat purettua ja löytäisin traumojen alta ehkä itseni.

En ole vieläkään saanut koko villapaitaa purettua, mutta Pasin tavattuani, olen alkanut päästä jo aika pitkälle.

Ouluun muuttaessani tein sen kardinaalivirheen, että jälleen kerran valitsin miehen, joka suurin piirtein huoli minut. Näennäisesti hän huoli minut, mutta tunsin koko suhteen ajan olevani yksin. Olevani näkymätön. Tuolloin minulla ei ollut oikeita keinoja tehdä itseäni näkyväksi, joten käytin niitä virheellisiä keinoja, jotka minulla oli käytettävissäni. Niitä, jotka pahensivat tilannetta.

Kun pelkäsin, että minut hylätään, ajoin toisen kauemmaksi omalla käytökselläni.

Kun en kokenut olevani tarpeeksi hyvä, vaadin myös toiselta enemmän.

Ammattikouluajalta muistan päällimmäisenä ahdistuksen. Aivan valtavan sosiaalisen ahdistuksen. Olin joutunut siihen tilanteeseen, johon en koskaan enää halunnut joutua: kouluun. Sinne, jossa oli kaikki ne pahat ja ilkeät ihmiset, jotka olivat saaneet minut tuntemaan itseni arvottomaksi ja surkeaksi. Sinne, jossa vahvistettiin kaikkia niitä ajatuksia itsestäni, jotka olin oppinut siskoltani ja peruskoulusta: olen arvoton ja huono.

Niitä, jotka olin oppinut aikuisilta: “Olisit kuin siskosi. Olet tyhmä, ahne ja laiska.”

“Olet tyhmä.”

“Olet tyhmä.”

“Olet tyhmä.”

“Vittu että olet tyhmä.”

Ammattikouluaikaan en vielä tajunnut opiskella ihmisiä. Yritin väkipakolla kuulua johonkin, johon en kuulunut. Olla sosiaalinen, vaikken ymmärtänyt, mitä on olla sosiaalinen. Olin kala kuivalla maalla ja yritin epätoivoisesti löytää jostain lätäkköä.

Enkä löytänyt sitä.

Jatkuu huomenna.0