Historia
Mikset ole samanlainen kuin siskosi? – Osa 7: Lupa olla minä

Mikset ole samanlainen kuin siskosi? – Osa 7: Lupa olla minä

Lue koko juttu alusta loppuun

Jatkoa eiliseltä

Mikset ole samanlainen kuin siskosi? – Osa 7: Lupa olla minä

Sen jälkeen, kun tapasin Pasin, sain tietää olevani autistinen. Yhtäkkiä sain vastauksen miljoonaan kysymykseen. Yhtäkkiä ymmärsin itseäni. Ymmärsin, miksi maailma oli niin vieras paikka. Miksi minä en kuulu tähän maailmaan, miksen ole osa tätä maailmaa. Miksi jauhelihakastike ei saa koskettaa spagettiin ja miksi pavut pitää järjestellä lautasella kokojärjestykseen.

Yhtäkkiä maailma kävi täysin järkeen. Yhtäkkiä ymmärsin, miksei maailmassa ole mitään järkeä.

Yhtäkkiä sain luvan olla minä.
Sain luvan olla outo.
Sain luvan olla ahdistunut.
Sain luvan järjestellä ruokani lautasella, miten haluan.

Ymmärsin, miksi minun oli pitänyt opiskella ihmisiä, jotta voisin näytellä olevani ihminen.

Tuo tieto ei tehnyt maailmasta yhtään sen helpompaa, mutta se teki elämästäni helpompaa. Yhtäkkiä ymmärsin, etten pysty koskaan ymmärtämään.

Mikä parasta: sain luvan olla ymmärtämättä.

Lapsuudestani nuo kolme lausetta on polttomerkitty aivoihini:

Olisit samanlainen kuin siskosi.
Mikset ole samanlainen kuin siskosi?
Olet tyhmä, ahne ja laiska.

En tule koskaan saamaan niitä pois päästäni. Mutta vuosien varrella olen oppinut, että minun ei tarvitse kuunnella tuota ääntä. Mikä tärkeämpää: minun ei tarvitse uskoa tuota ääntä.

Olen käyttänyt aikuisikäni siihen, että saisin päässäni huutavan kakofonian hiljentymään.

Vasta syövän myötä aloin ymmärtämään, että minun täytyy opetella uskomaan itseeni, arvostamaan itseäni ja olemaan itselleni myötätuntoinen. Päässäni olevat äänet eivät välttämättä koskaan hiljene, mutta olemalla itselleni armollinen, voin olla välittämättä niistä.

“Mikset ole samanlainen kuin siskosi?”

Siksi, koska minä olen minä.

1

1 thought on “Mikset ole samanlainen kuin siskosi? – Osa 7: Lupa olla minä

    • Minulle jankattu koko lapsuus- ja nuoruusikä: ”älä nyt ala samanlaiseksi kuin siskosi!”. Eli tunteiden näyttäminen ei ollut ns. sallittua, jos niin tein, en ikäänkuin ollut itseni, vaan yritin olla joku toinen…

Comments are closed.