Historia
Mikset ole samanlainen kuin siskosi? – Osa 1: Olet tyhmä, ahne ja laiska

Mikset ole samanlainen kuin siskosi? – Osa 1: Olet tyhmä, ahne ja laiska

Mikset ole samanlainen kuin siskosi – Osa 1: Olet tyhmä, ahne ja laiska

Lapsena sain kuulla usein:

“Olisit kuten siskosi.”
“Mikset ole kuten siskosi?”

Sain kuulla myös:
“Olet tyhmä, ahne ja laiska.”Vaikkei minua joka ikinen päivä verrattu siskooni, eikä minulle joka ikinen päivä sanottu, että olen tyhmä, ahne ja laiska, kuulin nuo asiat tarpeeksi monesti. Vaikka äiti antoi meidän olla juuri sellaisia kuin olimme, eikä arvottanut meitä suoritusten kautta, nuo muiden aikuisten lauseet on poltettu mieleeni.

Siskoni menestyi hyvin koulussa. Itse olin keskiverto-oppilas. Sain seiskoja ja kaseja. En pahemmin kuunnellut tunnilla, en tehnyt läksyjä, en lukenut kokeisiin, en opiskellut.

Miksi opiskella, kun olen tyhmä?

Siskoni taas oli ahkera ja opiskeli. Hän sai hyviä numeroita.

Minä keskityin viettämään aikani joko tarha-aikaisen ystäväni tai ala-asteaikaisen ystäväni kanssa. Olin kotona niin vähän kuin mahdollista ja vietin ystäväni kanssa aikaa niin paljon kuin mahdollista. Peruskoulussa ala-asteaikainen ystäväni oli minulle henkireikä. Tuskin olisin selvinnyt peruskoulusta ilman häntä. Jouduin pärjäämään yksin ensimmäiset neljä vuotta ja se oli ihan tarpeeksi. Siitä jäi riittävän syvät haavat.

Pärjäsin, koska minulla oli ystävä, johon tukeutua. Pystyin sulkemaan pahan maailman ulkopuolelle ja kuvittelemaan elämäni olevan jotain muuta, mitä se oli. Ainakin sen hetken, kun minulla oli ystävän tuki ja turva lähellä.

Ajattelin ystävästäni aina, että hän oli normaali ja tasapainoinen. Vasta aikuisena olen ymmärtänyt, että ehkä hänkin tarvitsi minua. Lapsena ajattelin aina, että minä tarvitsin häntä. Hän teki minulle palveluksen ollessaan minun elämässäni. Mutta näin aikuisena ymmärrän, että hänelläkin lienee ollut omat ongelmansa saada kontakti muihin ihmisiin.

Itselleni kontaktin saaminen oli todella vaikeaa, vaikka käytin koko lapsuuteni siihen. Yritin epätoivoisesti löytää itselleni sitä ystävää, joka olisi luotettava ja kulkisi vierelläni. Kunnes tuo ystävä tupsahti samalle luokalle täysin yllättäen ja olimme kuin paita ja peppu heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Jatkuu huomenna.


0