Onko työllistyminen valinnoista kiinni?

”Äänestä jaloillasi. Se miten hyvin työllistyt on omista valinnoistasi kiinni.”

Olen ollut tarhaikäisestä asti koulukiusattu. Sen vuoksi luulin olevani täysin turha ihminen maailmassa. Minulle luotettava aikuinen hoki minulle pienestä pitäen: ”Olet tyhmä, ahne ja laiska.” Minkä vuoksi luulin olevani etenkin tyhmä.

Koulussa en pystynyt keskittymään ja opetuksen tyyli oli minulle vääränlainen. En osannut opiskella, mikä vahvisti entisestään uskoani siihen, että olen tyhmä. Vasta aikuisena tajusin, että olen ääniherkkä: en saa koottua ajatuksia hälinässä. 20-vuotiaana minulla todettiin hahmotushäiriö. 30-vuotiaana minulla todettiin Asperger.

Koska uskoin olevani arvoton, päädyin teininä asumaan alistavan ja väkivaltaisen pojan luokse. Hän määräsi mitä sain tehdä, miten pukeuduin, milloin sain olla perheeseen tai ystäviin yhteydessä, jne.

Päätin lopettaa suhteen.

Olen joutunut tekemään monta päätöstä, jossa olen valinnut elämän ja kuoleman välillä. Valitsin sen tien, jonka ansiosta olen vielä hengissä. Tien, joka on tuonut minulle mielenrauhaa ja onnellisuutta elämässäni.

Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö minulla olisi oikeus samoihin ihmisarvoihin, kuin niillä, joilla on paremmat mahdollisuudet työllistyä.

0