Tänään
Pembrolitsumabi – Toinen yritys

Pembrolitsumabi – Toinen yritys

Kävin eilen saamassa toisen annoksen pembrolitsumabia, immunologista syöpähoitoa.

Ensimmäinen kerta oli 4.5. jonka jälkeen minulla nousi 38 asteen kuume. Kun menin 25.5. hakemaan seuraavaa annosta, lääkäri ottikin minut osastolle, jotta voivat tutkia kuumeen syytä.

Aiheuttaja oli pembrolitsumabin aiheuttama keuhkotulehdus, joka saatiin rauhoittumaan kahdenkymmenen päivän kortisonikuurilla.

Joten eilen torstaina 2.7. sain vasta seuraavan annoksen.

Lääke annetaan kolmenkymmenen minuutin suonensisäisenä tiputuksena. Ennen tiputusta sain Zofran Zydis pahoinvoinninestolääkkeen, sekä puoli tuntia nesteytystä. Tämän jälkeen sain pembrolitsumabi-infuusion, tippaletkun huuhtelun, sekä nesteytystä sen aikaa, että söin lounaan. Sitten sain lähtä kotia.

Lounasta syödessä alkoi tulla pääkipu, samalla tapaa kuin viimeksikin. Sellainen pääkipu, että paikallaan ollessa pää tuntuu turvonneelta ja tukkoiselta, liikkuessa tuntuu siltä, kuin pää olisi isokokoisia lasinsirpaileita täynnä, jotka viiltelevät aivot suurille haavoille. Toki aivoissa ei ole tuntoa, mutta kuitenkin.

Lounaalla oli seitikastiketta, punajuurta, pottua, raastettuja juureksia, sekä marjakiisseliä. Luulen, että marjakiisseli oli ruoansulatukselleni liian hapan yllätys, sillä syömisestä tuli äklö olo. Vatsasta naamaan asti jäi hapan olo, aivan kuin kaikki hapan olisi jättänyt paksun kalvon kurkkuun, rintakehään ja vatsaan.

Kotona katsoin, että kissoilla on kaikki hyvin ja sitten kävin kävelyllä ystävän kanssa. Ulkoilun jälkeen jäin sohvalle makaamaan silmät kiinni ja kuuntelin Harriet Lernerin Dance of Anger -kirjaa. Odotin, että vointi kohenisi. Olin myös nukkunut viimeiset pari yötä todella huonosti, joten olin senkin takia erityisen väsynyt.

Hapan olo lieveni päivän mittaan, muttei lähtenyt pois. Älkö ja väsynyt olokaan ei lähtenyt pois. Eikä päänsärky lähtenyt särkylääkkeistä huolimatta pois. Päivällistä sain syötyä puolet normaalista, eikä jäätelökään oikein maistunut, vaikka yritin siitä saada itselleni lisäkaloreita. Iltapalaksi tein Knorrin Pastaa pinaattikastikkeessa ja lisäsin siihen pakkasesta pinaattia. Sitä sain syötyä jonkun verran.

Yö tuntui kuumeiselta. Heräilin hikisenä, pää, niska ja hartiat särkivät sitä matalaa, tylsää jomotusta, mikä tulee flunssassa. Sain nukuttua, mutta heräilin usein.

Aamukuudelta Helekatti oksensi, Pasi nousi laittamaan sanomalehtiä Helekatin alle, ennen kuin oksennus tuli. Helekatti oli oksentanut keskiviikkona kaikki ruoat ulos ja olimme joutuneet käymään Kaupungin eläinlääkäripäivystyksessä. Helekatti sai piikillä pahoinvoinninestolääkettä ja ohjeet antaa pieniä annoksia usein. Jos oksentelu jatkuisi pahoinvoinninestolääkkeestä huolimatta, pitäisi palata takaisin päivystykseen.

Helekatilla pysy ruat sisällä keskiviikkoiltana ja koko torstain, mutta tänä aamuna Helekatti oksensi nestettä. Aamupalalla hänelle ei maistunut ruoka, vaikka olikin nälkäisen oloinen.

Minullakaan ei olle ruokahalua. Sain silti syötyä pari siivua Chiansiemenleipää, sekä aamulääkkeet. Aamukahvikaan ei oikein maistu, mutta yritän sitä juoda silti.

Päätä särkee edelleen, niskat ja hartiat ovat tukkoiset ja jumittavat. Hengitystäkin hieman ahdistaa. Pohdin soitanko Helekatista eläinlääkäriin nyt, vai seuraanko tilannetta vielä jonkun aikaa.

Pohdin myös onko hengenahistus sellainen, että minun pitää soittaa siitä OYSiin, vai seuraanko tilannetta vielä jonkun aikaa.

Tämä on tätä syöpäpotilaan arkea.

0