Potilasvakuutuskeskuksen päätös

Viime vuoden päätteeksi sain mahtavia uutisia, Potilasvakuutuskeskus oli päättänyt patologin, sekä erikoislääkärin tekemästä hoitoviheestä seuraavaa:

”— seurauksena syöpädiagnoosi viivästyi noin kahdeksan kuukautta. Tässä tapauksessa syövän toteamisen viivästyminen on todennäköisesti vaikuttanut hoidon sisältöön ja myös sairauden paranemisen ennusteeseen. Siksi aiheutunut vahinko korvataan potilasvakuutuksesta.”

Elokuussa 2019 kävin erikoislääkärin luona, joka otti kudosnäytteen, mutta totesi kaiken ”näyttävän normaalilta”. Kudosnäytteestä ei löytynyt syöpäsoluja.

Maaliskuussa 2020 kävin saman lääkärin luona uudelleen, samat toimenpiteet, samat tulokset. Ei syöpäsoluja.

Kuukautta myöhemmin jouduin OYSin päivystykseen, jossa erikoistuva lääkäri soitti välittömästi onkologin paikalle. Silmämääräisesti tuomio oli selvä: vähintään 3-4 cm kokoinen syöpäkasvain. Onkologi otti heti biopsian ja muutamaa päivää myöhemmin sain puhelun: syöpä.

OYSista ottivat yksityisessä lääkärikeskuksessa otetut näytteet tutkittavaksi.
Kaksi eri patologia löysivät näytteestä syöpäsoluja. Ensimmäinen patologi tiesi, että näyte on otettu kasvaimesta, toinen patologi ei tiennyt näytteen alkuperää.
Lopputulos oli silti sama: 8/19 ja 3/20 otetuissa näytteissä on syöpäsoluja.

Neljä eri ihmistä teki kohdallani virheen ja jätti syövän löytämättä. Kaksi eri sytologia, sama patologi kahdesti ja sama erikoislääkäri kahdesti. Näistä kahdesta käynnistä maksoin n. 800 euroa yhteensä.

Potilasvakuutuskeskuksesta saamani päätös oli valtava helpotus, kunnes aloin lukea papereita läpi. Selvisi, että on minun tehtäväni kaivaa joka ikinen lasku, kuitti ja tosite ja eritellä syöpähoidoistani aiheutuneet kulut Potilasvakuutukselle. Potilasvakuutus korvaa:

– Sairaanhoito- ja matkakustannukset
– Lääke ja sidetarvekustannukset
– Muut vahingosta aiheutuneet tarpeelliset kustannukset
– Työkyvyttömyys ja ansionmenetys
– Tilapäinen haitta (kipu ja särky), pysyvä haitta sekä pysyvä kosmeettinen haitta
– Apuvälineiden tarve (vaatelisä)
– Ulkopuolisen avun tarve (hoitotuki tai läheisten korvaukset)

Nämä korvataan niiltä osin, mikä aiheutuu potilasvahingosta.  

Nyt minun tehtäväni on sairaana lähteä selvittämään, miten korvausprosessi todella toimii. Kuinka paljon voin pyytää korvausta päivittäisestä kivusta ja särystä? Mikä on pahoinvoinnin hinta? Mikä arvo on sillä, etten pysty tekemään aamupalaa pitämättä lepotaukoja välissä? Kuinka paljon korvataan siitä, että joudun konttaamaan vessaan? Mieheni on tehnyt ylitöitä, jotta voi kuskata ja hoitaa minua, korvataanko hänen käyttämää aikaa? Entä kaikki kulut, mitkä tulevat tulevaisuudessa? Kuka määrittelee, mikä osuus hoidosta on potilasvahingon aiheuttamaa ja millä tapaa se määritellään?

Eikä yksityiselle lääkäriasemalle maksamaani 840 euroa edes korvata. Miten on mahdollista, että lääkäri voi veloittaa työstä, joka aiheuttaa pelkkää haittaa potilaalle?

Miten on mahdollista, että vahingon kokeneen henkilön pitää pystyä tekemään kaikki tämä työ ja selvittämään nämä vastaukset? 

Kaiken kukkuraksi potilasvakuutus maksaa kulut vain siltä osin, mitä Kela tai muu taho ei kustanna. Eli patologin ja lääkärin aiheuttamien haittojen kulut jäävät silti veronmaksajien maksettavaksi, eivätkä virheen tehneet henkilöt joudu asiasta minkäänlaiseen vastuuseen. 

Kaikki haitta, vaiva, vastuu ja tuho jää minun kannettavakseni. Miten tämä on mahdollista?

0