Tänään
Sunnuntai 10.10. – Maanantai 11.10.

Sunnuntai 10.10. – Maanantai 11.10.

Sunnuntai

Aamulla iski taas se jäätävä fasettilukko oikean lapaluun alle. Aloitin taas niillä kolmella boluksella, jotka helpottivat. Mutta kipu jäi silti. Kun hengitin syvään, lapaluun alla sattui.

En ollut kahteen päivään paskonut, se alkoi ahdistaa. Onko vatsa mennyt ummelle? Saanko sieltä enää mitään ulos? Tuleeko tästä aivan järkyttävä show, että sieltä saa tavarat ulos? Meneekö tässä henki?

Kuolenko Elviksenä pöntölle?

Kolmen morfiiniboluksen takia aamu ja päivä menivät ihan höpöksi. Kunhan makasin puoliunessa. En jaksanut pitää silmiä auki.

Vasta kahden aikaan alkoi tapahtumaan. Ensimmäinen vessareissu sunnuntaille. Paskaakin tuli. Koostumus oli onneksi pehmeää, mutta selkäkipu aiheutti oman uniikin ongelmansa. Sisäänhengittäminen sattui selkään niin, etten pystynyt hengittämään kunnolla. Paskan pusertaminen sattui selkään niin paljon, etten saanut puserrettua paskaa ulos. Mutta sitä piti pusertaa, ei se sieltä itsestäänkään halunnut tulla ulos. Olin vessaan lähtiessä ottanut neljännen boluksen, Pasi yritti painella minulle viidettä, muttei se antanut. Siinä on kymmenen minuutin viive.

Olisi pitänyt saada paskat ulos perseestä, että pääsen takaisin sänkyyn hengittämään. Joten eipä siinä muu taas auttanut, kuin käsin yrittää painella peräaukon ympäriltä ja saada uos edes ne paskat, jotka vielä olivat hollilla odottamassa. Taas jäi tavaraa piippuun, mutta minkäs teet. Sattui liikaa, enkä pystynyt hengittämään.

Tottakai tämän jälkeen myös vatsa päätti suuttua

Iski jäätävät närästyskivut. Olin viiden boluksen jälkeen ihan kanttuvei, mutta keskelle rintaa sattui aivan jäätävästi. Makasin siis sängssä (missä muuallakaan) silmät kiinni ja kärsin kivuista. Eikä ollyt mömmöjä tarpeeksi verenkierrossa, että olisi tajukaan mennyt.

Pasi katsoi jonkun leffan Netflixistä. Näin siitä alun ja lopun ja musta tuntuu, että näin ihan tarpeeksi. Elokuva loppui siten, miten sen pystyi alussa olettaa loppuvan. Siinä oli naispääosa, mikä oli kiva. Siitä tykkään, kun nyt tehdään elokuvia, missä on naisia. En tosin nyt osaa sanoa, millainen naisosa tämä oli, mutta oli nainen kuitenkin. Hyvä juttu.

Närästyskipu helpotti, kun olin paikallani, tekemättä mitään. Mutta koko illan tunsin, että se on valmiina suuttumaan. Kunhan vaan yritän röytäistä tai muuta vastaavaa, niin kipu palaa. Se tuntui taas kiristyksenä vatsalaukusta kurkunpäähän asti.

Kymmenen aikaan aloin valmistella nukkumaanmenoa, koska mitäpä sitä valvomaan, kun ei hereillä pysy muutenkaan.

Maanantai

Kolmelta yöllä heräsin siihen, että Helekatti alkoi oksentaa.

Helekatti oli hypännyt sängystä olohuoneen pöydälle. Minä sain tästä sängystä heivattua itseni sängynlaidalle istumaan siten, että sain pidettyä Helekatin öydällä oksentamassa. Soitin ovikelloa, että Pasi tulee vahtimaan tilanteen.

Helekatti sai oksennettua ja hetken päästä tuli vielä toinenkin oksennus. Se tuli kylppäriin.

Sitten olikin minulla hätä. Aivan kamala kusi- ja paskahätä. Pasilla piti kiirettä. Yksi oksentaa, toisella tukee kuset ja paskat sänkyyn.

Nyt ei ollut ongelmaa kivun kanssa, vaan ulostuleva tavara oli aivan liian kovaa. Ei vielä kivikovaa, mutta sellaista, ettei se äkistämättä tullut. Ja persereikä meni rikki. Ja taas sai sormilla auttaa. Kiinteää ja paksua.

Tämän toimituksen jälkeen sitten sänkyyn haukkomaan henkeä.

Pasi laittoi valot päälle, että näkee putsata Helekatin oksennukset. Pöydällä oli odotetun ruskean lammikon sijasta punainen lammikko. Siinä sitten sitä hätäilemään, mitä nyt. Minä kaivoin eläinlääkäropäivystyksen numeron ja Pasi soitti sinne. Sieltä sanottiin, että jos vointi on muuten ihan hyvä, kyseessä todennäköisesti on vaan limakalvoärsytys.

Minä en enää osaa panikoida, hätäillä tai tuntea mitään, kun on pää niin täynnä morfiinia. En saa millään ilveellä otetta koko tilanteesta, enkä tiedä yhtään mitä pitäisi tehdä. Ei mitään tunteita, ei mitään reaktiota. Sen kun totesin, että kissa oksentaa verta, mutta mitään otetta en siitä saanut kiinni. Ja ehkäpä tämä kaikki kuoleminen syö muutenkin energiaa ja kykyä reagoida ja käsitellä.

Kun päivystyksestä sanottiin, ettei ole mitään hätää, jatkoimme unia. Minä sain nukuttua puoli yhdeksään. Sittenkin vielä väsytti.

Yhdeksän jälkeen soitti lääkärini ja kertoi, että hän oli tavoitellut kardiologeja, muttei ollut saanut heitä kiinni. Hän oli jättänut viestin ja saanut vastauksesksi, että minulle varattaisiin sydämen ultra parin viikon sisään. Varaus joko soitetaan tai lähetetään postilla.

Puoliltapäivin tuli kotirinki

Ottivat verikokeet keskiviikkoista sädehoitoa varten. Sanoin samalla ykästä, joka oli jo eiliseen mennessä helpottanut, mutta tänä aamuna tuntui taas erityisen ikävältä. Hoitajat laittoivat happisaturaatiomittarin sormeen: 79. Haapisaturaation pitäisi olla jotain 95-100 väillä. Hoitaja lisäsi happirikastimen virtausta, mutta saturaatio jäi silti 85-90 tienoolle. Hän soitti lääkärille, joka ohjeisti antamaan kortisonia käsivarteen, sekä nostamaan morfiinipumpun virtauksen 0,5 ml / h -> 0,6 ml / h.

Toinen hoitaja vaihtoi minulle heidän kipupumpun, jotta voivat palauttaa OYSin pumpun takaisin OYSille. Käskivät olla hyvin herkästi yhteydessä hengittämisen kanssa. Itse vaan jäin miettimään sitä, mistä muka tunnistan oman happisaturaationi, jos en ole sitä tähän mennessä tunnistanut.

Jälleen kerran yksi asia lisää, joka viittaa siihen, että asiat ovat menossa huonompaan päin.

Postissa sain kaksi syyntymäpäiväkorttia.

Ne olivat kiva yllätys.

Yhtään ei tunnu siltä, että perjantaina olisi synttärit. Tosin aika hyvin kaikki muukin menee nyt sotkuun ja unohduksiin.


Hieman ennen puoli neljää tuli verikokeiden tulokset nettiin luettavaksi

Tulokset eivät olleet hyvää luettavaa, mutta todennäköisesti kuulisin niistä vasta tiistaina tarkemmin.


Sydänsairaalan lääkäri soitti.

Hän kertoi, että on hoitosuunnitelman kanssa samoilla linjoilla. Jos oletetaan hyytymien olevan tuoreita, minun saamani napapiikkien (verenohennuksen) pitäisi toimia ja hiljalleen liottaa hyytymät pois. Mutta eteneminen on hidasta, eikä tuloksia näe heti. Muut vaihtoehdot eivät ole vielä varteenotettavia, koska niissä on liian suuri vuotoriski. Selviytymismahdollisuudet olisivat huonommat kuin odottamalla.

Hän sanoi, että jos OYSissa kuvataan nyt kahden viikon sisään tilanne, sydämessä pitäisi näkyä parannusta aiempaan. Jos hyytymät ovat vanhoja, ne ovat ehtineet kovettua, eivätkä silloin reagoi liotukseen. Tämäkin on tärkeä tieto, koska se vaikuttaa mahdolliseen hoitosuunnitelmaan. Myös tieto hyytymien kasvamisesta antaa lisätietoa, mutten kysynyt mitä lisätietoa se antaisi, koska se nyt lienee selvä. Jos hyytymät kasvavat, se tarkoittaa sitä, että henki menee, eikä mitään voida tehdä.

Lääkäri painotti, että tämänhetkinen liotushoito on hyvä myös pitkällä aikavälillä, koska se estää myös tulevat hyytymät. Eli se ei korjaa tilannetta vai nyt, vaan estää hyytymiä myös tulevaisuudessa.

Hän kertoi myös, että lausuntojen mukaan sydämeni toimii hyvin ja on vahva. Toki siis tulpat häiritsevät toimintaa, mutta oikea kammio toimii tulpista huolimatta kuten sen kuuluisikin toimia.

Itselläni vaan on kovinkin paha pelko persiissä, että nämä ovat vanhoja hyytymiä, jotka eivät reagoi nykyiseen hoitoon. Oireet ovat olleet niin pitkään, etten mitenkään osaa kuvitella, että hyytymät olisivat ihan vasta tulleet. Toki 15.9. on tapahtunut jotain, että tilanne muuttui yhtäkkiä näin pahaksi, mutta uskon vahvasti sydämessä olleen tukoksia jo pidemmän aikaa.

Puhelun jälkeen Pasilla loppui työpäivä

Pasi söi, sitten aloimme pelaamaan.

Illalla isäpuoli kävi ostamassa minulle happisaturaatiomittarin, että voin seurata happisaturaatiota. Pasi sanoi, että sunnuntaina minulla oli vatsan iho ollut sinistä verkoa täynnä. Kaikki versuonet olivat kuulemma paistaneet ihon läpi ja näky oli ollut kauhistuttava. Happisaturaatiota seuraamalla tietäisimme pitääkö happea saada lisää, vai pitääkö minun lähtä sairaalaan.

Pelasimme loppuillan. Itse välillä vastailin viesteihin ja mm. katselin happisaturaatiomittareita netistä.

Onpa näppärää, kun on läppäri. Aiemmin en voinut tehdä tietokoneella mitään, kun peli oli käynnissä. Kaikki piti tehdä puhelimella. Nyt minulla on tässä koko ajan läppäri sylissä, joka on ikkunani nettimaailmaan.

Lopulta kotitoimituskin toimi ja pulssioksimetri ilmestyi oven taakse.

22

22 thoughts on “Sunnuntai 10.10. – Maanantai 11.10.

  • Hyvää huomenta Netta
   Yle.fi Markku Lähdeluoma
   ”Tässä päiväkodissa lapsi saa laittaa kätensä multaan – leikkijä on ”viherkosketuksessa”, millä on selvä vaikutus vastustuskykyyn ja jopa vereen”

   ”recharge and regenerate” / Electricity of life
   youtube

   Terveisin
   Mika Juhani Ågren

  • Hei taas Netta! Morfiini se varmaan aiheuttaa ummetusta.. Vaseline voi auttaa vähän, ainakin suojaa ihoa ja liukastaa paikkoja sopivasti. Oman leikkaukseni jälkeen auttoi Movicol, jota ei tarvinnut joka päivä mutta joka kyllä auttoi.

  • Moi Netta! Kokemuksesi koskettaa mua syvästi. Kerrot niin käsinkosketeltavasti kaikesta. Kunpa saisit vielä jostain apua.

   Olet lähes täsmälleen saman ikäinen, kuin minä, kymmenen päivää välissä. Toivottavasti synttäreinäsi on parempi päivä ja tulee jotain piristystä.

   Tuohon kakkoshätäongelmaan voisin vinkata, että kokeile auttaa sormella/sormilla emättimen kautta. Se voi auttaa paljonkin.

   • Kiitos Eve ja kiitos vinkistä. 🙂

    • Voisit saada apua kakkoshätään myös niin, että pyydät Pasia lataamaan kirjoja tai jotain muuta koroketta jalkojesi alle, kun istut pöntöllä. Puhelinluettelot olisi hyviä, mutta niitä ei taida enää olla olemassakaan. Jos saisit polvet korkeammalle kuin lantio ja sitten vähän kumarrettua eteenpäin, niin suoli menee jotenkin sellaiseen asentoon, että se tyhjenee helpommin.

  • Hei Netta, olin kirjoittamassa sinulle jo eilen mutta onnistuin tykkäämään sormella jotenkin väärin niin kaikki hävisi ennenkuin lähtikään niin en sitten kirjoittanut uudelleen. Nyt kun luin tämän päivän päivätyksesi päätin kuitenkin kirjoittaa. Minulla oli noin vuosi sitten todella kova kipu yläselässä ja kyljessä, kuulosti hyvin samanlaiselta kuin sinulla. Myös puutumista tuli kylkeen ja se tuntui aivan kuin hiiriä olisi vipeltänyr kyljestä vatsan puolelle asti. Kävin OMT fysioterapeutilla mutta kipuilin vielä sieltä lähtiessänikin kun hoitajana oli joku harjoittelija. Sain kuitenkin kotiavuksi diy työkalun joka auttoi minua. Kokenut omt-terapeutti kertoi hoitavansa sillä selkäänsä joka päivä. Kaksi golfpalloa oli kineesioteipillä yhdistetty oikein tukevasti niin että ne ovat kuin yksi kappale. Sain ihan käyttöohjeet mutta voit käyttää sitä ihan vuoteessakin rentoutukseen tai jännitysten laukaisemiseen niin että kehon paino hoitaa suurimman osan työstä. Tietysti sinun tapauksessa varmaan tiedät millaista käsittelyä nikamat tai kylkiluut kestävät. Mutta ihan lihaksetkin saattavat rentoutua tosi mahtavasti sillä jos painaa sopivasta trigger pisteestä. Kannattaa kokeilla jos joku läheisesti onnistuisi tällaisen hankkimaan. Voimia tähän viikkoon.

  • Hei Netta, eikö tuo kardiologin näkemys ollutkin hiukan toivoa antava..sydämesi on nuori ja vahva ja jaksaa sykkiä hyytymistä huolimatta. Nyt toivotaan, että hyytymät sulaisivat vähitellen. Ole rohkea ja olethan sinä! Uskomattoman rohkea

   • Mielestäni se oli sitä. Nyt vaan toivon, ettei syöpä lähetä hyytymiä edelleen.
    Odotan pääsyä TT-kuvaukseen, lääkäri epäilee, että hyytymiä on tullut lisää. Se tarkoittaisi lopun alkua.
    Toivotaan, että olen täällä päivittämässä kuulumisia vielä huomennakin.

  • Ja nimenomaan fasettilukkoon oli tuo golfpallosysteemi. Käyttivät sitä jopa ihan siellä terapeutin vastaanotolla joten hyväksi havaittu.

  • Kirjoitat niin rehellisesti ja koskettavasti todella tärkeistä aiheista. Kaikkea hyvää sinulle ja toivon todella että lääkärit ovat väärässä ja saat vielä lisää aikaa. Toivoa on aina❤

  • Hei,

   ehkä olet jo jossain tekstissä maininnutkin, mutta onhan teillä apuvälineyksiköstä lainassa esimerkiksi kunnollinen selkänojallinen suihkutuoli? Sellainen, jossa on pyörät. Nimittäin vaikka liikkuminen on tärkeää sekin, niin ennen rasitusta kuten suihku tai isompi ulostamisproggis, ei suotta kannata voimia kuluttaa siirtymiin. Tuoli sängyn viereen, kyytiin ja suihkuun, hammaspesulle, yms. ja saapa sen työnnettyä wc-pöntön päällekin. Ja tarvittaessa mukana tulevan ämpärin kera toimii veskinä myös sängyn vieressä, jos on huonompi päivä vaikka kipujen kanssa. Tai niin kiire, että syke pyrkii liian ylös. Tämän tyyppinen https://kuvasto.respecta.fi/p/12836-suihku-ja-wc-tuoli-nielsen-line-pienipyorainen/. Eihän ne nättejä ole, mutta toimii ja säästää voimia.

  • Hei,
   kirjoitat koskettavasti, rohkeasti ja elämän makuisesti, sydämesi sykkii vielä vahvasti. Toivon, että se luo toivon pilkahduksen ja elämä on ihmeitä täynnä. Eläinihmisenä on myös ihana lukea kuinka kauniisti puhut kissoistasi ja huolehdit niiden oikeasta hoidosta. Vaikutat välittävältä ja fiksulta nuorelta naiselta.

  • Ummetukseen Microlax, toimii heti. Ei tule käyttää jatkuvasti. Ripuliin Precosa maitohappobakteeri sekä Lopex. Nämä apteekista. Saa ilman reseptiäkin. Mutta reseptillä edullisemmat.

   Kysy lääkäriltä, voisitko ottaa viininlehtiuutetabletteja. Ne estävät turvotusta jaloissa ja ovat hyväksi verenkierrolle. Löytyy tuotenimillä Antistax ym.

   Tässä Ylen artikkelissa varoitetaan morfiinista.
   https://yle.fi/uutiset/3-11433976

   Kerroit mahdollisesta syvästä ihotulehduksesta. Otata bakteeriviljely. Terveystalossa ilman lähetettä. Stafylokokki voi aiheuttaa myös sisäelinten infektioita. Se on hyvin yleinen. Tarvitset laajakirjoisen Kefexin antibioottikuurin.

   Älä hyväksy elvytyskieltoa. Sen nojalla voidaan jättää antamatta vaikka antibiootteja.

   Hae yksityistä sairasvakuutusta, jos mahdollista. Valmistaudu siihen, ettei mene lävitse. Hakemuksen jälkeen on täytettävä terveysselvitys. Hae varalta vakuutukseen saattohoito-osaa. OP Pohjola. Vakuutus ei korvaa sairauksia, jotka ovat olleet ennen kuin ottaa vakuutuksen.

   Sinun ei tarvitse tehdä vieraille ihmisille tiliä mistään. Mutta Jeesus kulkee meidän kanssa koko matkan.

   • Kiitos Kulkija vinkeistä. 🙂

   • Elvytyskielto tarkoittaa pelkästään ettei painelu-puhalluselvytykseen tai sydäniskurin käyttöön lähdetä. Sillä ei voi perustella antibioottien käyttöä tai käyttämättömyyttä. Saattohoitopäätös on se päätös, jossa saatetaan rajata joitakin keinoja tarpeettomaksi tilanteeseen nähden.
    Hoitotahto taas on ihmisen oma toive paperilla (tai omakannassa), jossa hän voi rajata ja toivoa asioita hoidossaan huomioitavan. Silti lääkäri loppupeleissä tekee päätökset keskusteltuaan läheisten kanssa. Hoitotahtoa katsotaan siis vasta siinä tilanteessa, jossa ihminen ei itse voi syystä tai toisesta keskusteluun osallistua.
    Morfiinista sitten. Morfiini on kipulääke, joka toki lamaa hengitystä jos sitä annetaan liikaa tai jos kipuja ei ole. Toisaalta morfiini vaikuttaa keskushermoston kautta jo pienillä annoksilla siten, että se vähentää hengenahdistuksen tunnetta ja näin ollen rauhoittaa tilannetta. Kun puhutaan kipupumpusta, on ihminen jo jotain opiaattia käyttänyt aiemmin ja annos lasketaan tarkasti edeltävään tarpeeseen verraten. Morfiiniin ei kuole, jos asiallisesti annostellaan. Kipupumpuissa on syystä se lukko, jotta liika-annostusta ei voi tapahtua. Ruotsin tilanteeseen en ota kantaa, kun en heidän käytännöistään ole tietoinen.
    Työskentelen saattohoidossa ja olen saattanut satoja ihmisiä ja tunnen termit ja niiden merkityksen. Toivoisin, että Netan blogin lukijat osaisivat jättää lääkitykseen liittyvät kommentit vähemmälle ja keskittyä toivottamaan Netalle hyviä päiviä.

Comments are closed.