Tänään
Tietokoneongelmia / Nörttipäivitys

Tietokoneongelmia / Nörttipäivitys

Sen lisäksi, että viime viikko meni paskan merkeissä, torstaiaamuna konetta käynnistäessäni kuulin pahaenteisen äänen:

Tsshhnaks

Tsshhnaks

Tsshhnaks

Jos olet tietyntyyppinen nörtti, osaat tässä vaiheessa jo arvata, mitä tästä seuraa. Windowsin käynnistyttyä sain iloisen virheilmoituksen:

”B:\ is unavailable. If the location is on this PC, make sure the device or drive is connected or the disk is inserted, and then try again. If the location is on a network, make sure yoy’re connected to the network or Internet, and then try again. If the location still can’t be found, it might have been moved or deleted.”

Jos et ole nörtti, kerron sinulle mitä tämä tarkoittaa: ”Tsshhnaks” ääni kertoo siitä, että kiintolevyn lukupää yrittää epätoivoisesti tehdä töitä ja löytää jotain luettavaa, mutta ei löydä sitä. Eli todennäköisesti kiintolevyn lukupää on rikki. Mikä tarkoittaa sitä, että kiintolevy on fyysisesti rikki. Eli kaikki kiintolevyllä ollut data on pois tiessään.

Kiintolevyn lukupää

Onni onnettomuudessa on se, että kyseinen kiintolevy oli peili toisesta kiintolevystä. Eli data oli tallessa toisella, ehjällä kiintolevyllä. Mutta koska RAIDin – eli peilin – toinen levy oli rikki, en päässyt dataan käsiksi.

Disk 2 ja Disk 3 pitäisi näkyä samanlaisina punaisina viivoina, kuten Pictures A (Disk 4 + Disk 7).
Tämä tarkoittaa sitä, että Disk 2 ja 3 ovat lukukelvottomia.
Alin ”Missing Dynamic” kertoo siitä, että Disk 2 ja 3 muodostama RAID on rikki ja lukukelvoton.

Ja koska olin vatsa kipeänä, oksetti, enkä pysynyt pystyssä, en voinut lähtä Verkkokauppaan ostamaan uusia kiintolevyjä.

Tein kuitenkin sen verran, että kuuntelin koneen sisältä, mikä levy sanoo ”Tsshhnaks”. Otin kyseisen levyn irti, jottei se enää tsshhnaksu koneen sisällä.

Illalla Pasi oli ihana. Ihan oma-aloitteisesti kysyi, minkä kiintolevyn tarvitsen ja lähti Verkkokaupasta hakemaan minulle kahta uutta WD Blue 4 TB kiintolevyä. Kaksi siksi, koska rikkinäinen kiintolevy oli 3 TB kooltaan. Koska 4 TB ja 3 TB kiintolevyillä on lähes sama hinta, ajattelin helpottaa kiintolevytilapulaani ja vaihtaa molemmat 3 TB levyt uusiin 4 TB levyihin, jolloin saisin hurjat 1 TB lisää tallennustilaa valokuvia varten.

Perjantaiaamuna laitoin uuden levyn koneeseen sisälle. Ehjä peilinpuolikas ei toiminut edelleenkään, mutta nyt kone tunnisti sen kiintolevyksi. Sain laitettua aamulla 7:30 ChekDiskin pyörimään, jotta saisin korjattua sen ongelman, jonka takia Windows ei kyseistä kiintolevyä tunnistanut.

Kun ChkDsk oli pyörinyt pari tuntia, tilanne oli edelleen tämä:

Ervioitu kesto 11 tuntia 46 minuuttia 14 sekuntia

Lopulta noin kuuden tunnin päästä ChkDsk oli valmis ja kiintolevy oli jälleen toiminnassa. Siirsin datan talteen eri levylle, jonka jälkeen irrotin tämän vanhan levyn ja laitoin toisen uuden 4 TB levyn koneeseen sisälle.

Konfiguroin ne RAIDiin ja aloin siirtää dataa toiselta 3 TB RAIDilta uudelle 4 TB raidille. Dataa oli siirrettävänä 218 242 tiedostoa ja 140 GB vailla 3 TB.

Eli siinä meni koko päivä.

Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Kun datat olivat siirtyneet yötä myöten, lauantaiaamuna kaikki näytti olevan jälleen normaalissa päivänjärjestyksessä.

Kaikki data oli tallessa. Kuville oli tera enemmän tilaa. Kaikki kiintolevyt toimivat.

Miten se onkaan niin, että juuri silloin, kun mulla kroppa pettää alta, mulla myös teknilogia pettää alta?

Nyt kaikki levyt ovat paikallaan ja toimivat. Jes.
0