Ajatuksia
Uskonto ja maailmankatsomus

Uskonto ja maailmankatsomus

Etenkin viimeisimmän Ylen artikkelin jälkeen, olen saanut valtavat määrät uskonnollisia kannustuksia. Osa näistä on ollut hyvin asiallisia ja ystävällisiä. Hyväntahtoisia ihmisiä, jotka haluavat tehdä puokestani sen, minkä voivat.

On ollut jopa hyvin varovaisia yhteydenottoja, joissa on huomioitu se, etten itse välttämättä ole millään tapaa uskonnilinen, mutta haluttu kertoa, että Jeesus on olemassa ja häneltä voi rukoilla apua. Tai jos minä en sitä halua tehdä, kertoja voi sen tehdä puolestani.

Moni kertoo ihan normaalipuheessaan rukoilevansa puolestani.

Olen kuullut mm. sukulaisteni rukoilevan puolestani.

Se on hyvin ystävällistä ja olen kiitollinen siitä. Vaikken itse rukoiluun uskokaan, siitä ei mitään haittaa ole. Mikä tärkeämpää, se auttaa rukoilijaa itseään. Ja siltä varalta, että olen väärässä, onhan tuo hyvä varmistuskeino omalle selustalle. 🙂

Minulle on tullut myös paljon tyrkyttäjiä

Niitä, jotka aloittavat viestinsä jo sillä olettamuksella, että olen paha ja syntinen ihminen ja minut pitää käännyttää. Ja niillä, jotka haluavat kertoa Jeesuksen ja Jumalan rakkaudesta ja kaikesta siitä, mitä se sisältää. Niitä, jotka haluavat saarnata ja käännyttää, riippumatta siitä, miten minä koen uskonnon tai heidän tarpeensa saada minut kääntymään uskoon.

On myös ihmisiä, jotka eivät ole tyrkyttäneet minulle uskontoa varsinaisesti, mutta omaa maailmankatsomustaan. ”Minä olen tutustunut tähän, minä uskon tähän, joten sinunkin kannattaa ehdottomasti tutustua tähän aiheeseen.”

Uskonnossa on ongelmana se, että minut on kasvatettu Suomalaisen luterilaiseksi. Joskus lapsena uskoin Jumalaan samalla tapaa, kun Joulupukkiinkin uskotaan. Mutta aika nuorena jo tajusin, ettei taivaalla asu mitään parrakasta miestä, joka auttaa minut pulasta, jos vaan tarpeeksi rukoilen. Joten pitkän aikaa elin agnostikkona. Ehkä jotain on jossain, mutta en varsinaisesti usko minkään olevan missään. Ehkä on, ehkä ei.

Mitä enemmän tutustuin tieteeseen

Sitä ohuemmaksi agnostikkouteni kävi. Pitkään sanoin olevani agnostikko, vaikka todellisuudessa olin kääntynyt jos ateismin puoleen. En kyennyt kuvittelemaan, että jossain tuolla universumissa leijailisi mitään, mitä kiinnostaa minun tai kenenkään muun olemassaolo. Olemme syntyneet tänne hyvin epätodennäköisten sattumien seurauksena. Olemassaolomme on täysin sattumaa, kaaosta, entropiaa. Kukaan ei ole päättämässä meidän asioistamme. Ketään ei kiinnosta olemassaolomme. Kuu ei vaikuta yöuneesi muuten kuin siksi, että kuvittelet sen vaikuttavan yöuniisi. Tädenlennon toivominen ei saa toivettasi toteutumaan.

Ketään ei kiinnosta.

Olemme täällä yksin ja yritämme parhamme mukaan pärjätä. Mikä nyky-yhteyskunnassa tuntuu tarkoittavan sitä, että pyrimme parhaamme mukaan tuhota maapallon ja toisemme.

Avaruudessa todennäköisesti on elämää. Olisi todella omituista, jos ei olisi. En voi kuvitella meidän olevan niin ainutlaatuisia, ettei universumissa olisi koskaan ollut tai tulisi koskaan olemaan jotain vastaavaa. Se on eri asia, onko universumissa sellaista älykästä elämää, jonka me voisimme omana elinaikanamme kohdata.

UFO-havaintoihin en usko. Ne ovat kaikki aivan liian salateoriamaisia voidakseen olla totta.

Toki on myönnettävä, että jos UFO laskeutuisi maahan, hallitukset eivät sitä välttämättä myöntäisi. Mutta miksi kaikki UFOt ovat juuri Jenkeissä? Miksi ne kaikki olisivat yksitellen lentäneet yhhteen ja samaan pisteeseen maailmassa ja kaikilla niillä on käynyt niin hyvä/huono tuuri, että valtio on saanut ne kiinni ennen siviilejä?

Jos ETitä olisi täällä niin paljon kuin salaliittoteoriat antavat ymmärtää, kyllä silloin useammalla ihmisellä olisi oma ET kaverina pörräämässä. Ei valtio niitä kaikkia olisi kiinni saanut.

Joten siis emme ole yksin, mutta saatamme hyvinkin olla yksin

Siitä huolimatta, ketään ei kiinnosta.

Ehkäpä se jokin toinen meitä kehittyneempi sivilisaatio voisi olla kiinnostunut olemassaolostamme siinä mielessä, että he haluavat joko viedä resurssimme tai ehkäpä hyvinkin paljon kehittyneempinä haluaisivat estää meitä tuhoamasta itsemme.

Joka tapauksessa minä uskon siihen, että ketään ei kiinnosta ja kaikki johtaa entropiaan. Kun kuolen, minua ei enää ole. Se on minusta lohdullista. Minun ei tarvitse jäädä ikävöimään kaikkea sitä, minkä menetin ja kaikkea sitä, mikä jäi tänne maan päälle. En pysty kuvittelemaan Taivasta, jossa haluaisin olla. Yhtäkkiä minut nakattaisiin jonnekin, missä kaikki on tuntemattomia ja koko paikka on täysin vieras. Tietäisin Pasin, kissojen, ystävien ja läheisten jääneen tänne suremaan minua. Ehkäpä jopa näkisin, että tuolla ne surevat minua.

Sitten minun pitäisi vuosikymmeniä rakentaa elämää yksin siinä vieraassa paikassa, joka on tai ei ole minun mieleeni. Pasi tulisi sinne 80-vuotiaana. Olisinko minä ikääntynyt? Hänellä olisi uusi puoliso. Pasi tulisi siihen samaan vieraaseen paikkaan ja ikävä´öisi uutta puolisoaan, joka jäi vielä maanpäälle jatkamaan elämäänsä.

Olisinko minä ehtinyt tavata jonkun? Todennäköisesti olisin.

Eli olisimme molemmat jatkaneet elämäämme ja olisimme toisillemme ventovieraita siinä kohtaa, kun tapaisimme uudelleen.

Minusta lohdullisempi ajatus on se, että kun minua ei enää ole, sitten minua ei enää ole.

Kun minua pyydetään tutustumaan jonkun toisen maailmankuvaan

Minua pyydetään käyttämään aikaani siihen, että perehdyn johonkin asiaan, joka kiinnostaa jotain muuta ihmistä.

Sinun uskontosi ja maailmankatsomuksesi on sinulle tärkeä. En ymmärrä, miksi sen pitäisi olla minulle tärkeä? Sinun maailmankatsomuksesi sopii sinun elämääsi, sinun arvoihisi, sinun aivoituksiisi. Se on sinulle oikea.

Kun tiedät, että minulle on sanottu, että todennäköisyys on, että kuolen minä hetkenä hyvänsä ja silti pyydät minua tutustumaan sinun maailmankatsomukseesi, sanot minulle, että sinun maailmankatsomuksesi on niin tärkeä, että minun pitäisi käyttää arvookas vähä jäljellä oleva aikani siihen perehtymiseen.

Jeesus sentään on meille kaikille tuttu kaveri ja periaatteessa häneen voisin hassahtaa ihan tuosta noin vaan, jos aivoni sellaisen sallisi. Mutta erilaisiin maailmankatsomuksiin pitäisi oikeasti tutustua ja käyttää aikaa. Mitä tämä maailmankatsomus sanoo, kuulostaako se loogiselta, onko se jotain, mikä minulle toisi kohtua?

Jos en kaipaa elämääni mitään uutta maailmankatsomusta, miksi minun pitäisi käyttää aikaa siihen tutustumiseen? En ymmärrä. Jos olen tyytyväinen siihen, miten minä näen maailman, olen tyytyväinen siihen, mitä ajattelen kuolemasta, miksi menisin etsimään jotain muuta? Miksi hylkäisin sen, mikä minusta tuntuu hyvältä?

En minäkään ole pyytänyt sinua uskomaan entropiaan. En ole pyytänyt sinua tutustumaan minun maailmankatsomukseeni.

Jeesus on asia erikseen

Mutta maailmankatsomusten tyrkyttäjät tuntuvat pitävän itseänsä oletuksena viisaampina kuin minä. He ovat tähän asiaan nyt perehtyneet Youtube-videoiden kautta ja se tuntuu heistä todella oikealta. Minun pitäisi tutustua tähän siksi, koska hän on siihen tutustunut ja se tuntuu hänestä hyvältä.

Tiedän kuulostavani ylimieliseltä, kun sanon, että minulla on 138 älykkyysosamäärä. se ei tee minusta mitään superälykästä, mutta olen todennäköisesti älykkäämpi kuin Sinä.

Anteeksi. En halua kuulostaa ylimieliseltä, mutta tähän on nyt tultu. Joudun vetämään tämän kortin esille. Anteeksi edelleen.

En ole koskaan yrittänyt olla älykkö, lähinnä olen käyttänyt älyäni työkaluna, jotta selviäisin maailmasta. En ole ämpännyt itseeni tietoa, jota en tarvitse, vaan olen kiinnostunut monista asioista. Tutustun niihin, opin ne ja sitten kiinnostun jostain muusta ja unohdan vanhat tiedot uuden tieltä. En edes yritä pitää päässäni kaikkea oppimaani. Pyrin muistamaan tärkeät seikat, jotta osaan sitten soveltaa tietoa tarpeen mukaan.

Suurimman osan ajasta kuitenkin tiedostan olevani älykkäämpi. Etenkin työeämässä tai vastaavissa sosiaalisissa konteksteissa se tulee hyvinkin selväksi. Huomaan oman ajatuksenjuoksun olevan nopeampaa ja mutkattomampaa kuin työlavereiden. Pääsen lopputuloksiin nopeammin. Asiat ovat minulle itsestäänselvyyksiä, kun jonkun toisen pitää oikeasti alkaa perehtyä asiaan. Käytän hyvin paljon ajatusmaailmassani tietynlaista suoraviivaista kogiikkaa, josta monikaan ei välttämättä saa otetta.

Minä en usko tai ajattele tietäväni asioita

Ymmärrän hyvinkin paljolti, että näen maailman omien ajatusteni kautta, eikä minun maailmani ole todellisuus. Se on todellista minulle, mutta se ei ole absoluuttinen fakta. Absoluuttinen fakta on jotain sellaista, mistä tuskin kukaan meistä tulee koskaan saamaan otetta.

Mutta kun minulle sanotaan, että minun pitäisi nyt käyttää tämä vähä jäljellä oleva aika tähä sinun asiaasi tutustumiseen, minä koen, että minua vähätellän. Oman asiansa tuputtaja kokee olevansa viisaampi ja tietävämpi kuin minä. Se, että hän ei hyväksy ”Kiitos, mutta olen tyytyväinen omaan maailmankatsomukseeni” vastauksena, kertoo jo siitä, että hän olettaa tietävänsä enemmän ja olevansa viisaampi.

Mikä varmasti pitää paikkansa, jos kyse on jostain Spaghettijumalasta. Mutta jos minulle tarjotaan maailmankatsomusta, jossa pohditaan universumien määrää ja tietoisuuden olemusta, silloin koen puhujan vähättelevän minun tietämystäni maailmankaikkeudestani. Koen hänen vähättelevän minun kykyni ajatella joustavasti.

Minä tiedän, että se, mitä universumista tiedämme, on kaukana faktasta ja kaukana täydellisestä ymmärtämisestä. Emme koskaan tule tietämää kaikkea varmasti. Tietomme perustuu teorioihin, jotka saattavat olla tai saattavat olla olematta oikeassa. Tällaisessa maailmassa mitään ei voi sanoa varmaksi. Mitä on eälämä, mitä on kuolema, mikä on tietoisuus.

Lähin, mihin itse pääsen, on se, että asiat vaan ovat. Olemme kaikki kierrätettyjä atomeja ja sellaiseksi palaamme. Tietoisuutemme ei jatka tai jää mihinkään. Tietoisuutemme olemassaolo on niin suuri epätodennäköisyys ja niin pieni mahdollisuus, ettei siitä jää mitään jäljelle, kun sen virtalähde sammutetaan.

Se on minun maailmankatsomukseni

Sinä saat ajatella maailmasta ihan mitä sinä ikinä haluatkaan.

Siinä lienee se älyn raja. Minä olen tarpeeksi älykäs ymmärtämään sen, että kaikki on vaan teoriaa. Sinä voit uskoa ihan mihin ikinä haluat, eikä se ole minulta pois. Sillä ei ole mitään merkitystä, uskotko samaan asiaan kuin minä. Ainut merkitys uskolla on se, mitä usko sinulle merkitsee.

Siksi onkin väärin tuputtaa omaa maailmankatsomustamme muille.

Jokainen meistä uskoo omalla tavallaan. Tuskin on kahta kristittyä, joiden usko on samanlainen. Jokainen meistä muokkaa oman uskomme sellaiseksi, että siitä tulee meille hyvä olo. Silloin se ei ole jotain, mitä Jeesus opetti, vaan se on jotain, mitä tuhannet ovat opettaneet ennen sinua ja minkä sinä olet muokannut itsellesi sopivaksi.

Ja nyt sinä haluat opettaa minulle sen uskon, jonka olet muokannut itsellesi sopivaksi. Ehkäpä odotat minun ottavan tuon uson 100 % sellaisena, jona sen minulle opetat. Loukkaannut siitä, kun en sitä täysin sataprosenttisesti omaksu.

Minä en pysty hyväksymään uskontoa

Jo pelkästään siksi, että niissä kaikissa nainen on miehen omaisuutta. Ehkäpä sitä ei niin selvästi enää tulkita nykypäivänä, mutta uskontojen historiasta löytyy se sama kaava. Nainen on miehen omaisuutta, jolla mies voi tehdä mitä haluaa.

Tämä kertoo siitä, että yhteiskunta ja uskonnot on kehitetty alle puolelle maailman väestöstä. Voiko sellainen silloin olla totta, vai olisiko se ehkä jonkin sortin oppression väline?

Kautta aikojen miehet ovat tulkinneet uskontoja ja muokanneet niiden sääntöjä itselleen sopivaksi. Edelleenkin naiset taistelevat yhdenvertaisuudesta ympäri maailman. Parhaana esimerkkinä toimii mielestäni se, mitä Jenkeissä tapahtuu. Naiset eivät vieläkään ole tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia heidän perustuslaissaan. Jenkeissä jopa naiset taistelevat naisten yhdenvertaisuutta vastaan. Naiset tukeutuvat siellä vahvasti sellaiseen uskontoon, jonka ovat miehet rakentaneet miehille. Naiset käyttävän miesten perusteluja alentaakseen itsensä heidän palvelijoikseen. Naiset sanovat, etteivät he halua yhdenvertaisuutta, koska sitten miesten ei tarvitsisi enää pitää heistä huolta.

Minä en ainakaan halua kenenkään ”pitävän minusta huolta” siksi, että omat oikeuteni on viety, enkä voi sen takia pitää itsestäni huolta.

Yhdenvertaisuus on sitä, että ollaan saman arvoisia ja pidetään toisistamme huolta samanarvoisesti. Riippumatta sukupuolesta tai mistään muustakaan seikasta. Miehillä on täysi oikeus olla elättämättä naisia ja naisilla on täysi oikeus elättää itsensä.

Mutta Jenkeissä ei tunnuta tällaista ymmärrettävän.

Nämä ovat niitä uskontoja, joihin minun ptäisi uskoa?

Jokin, minkä mies on kehittänyt miehille. Joissa naisella ei ole sijaa. Jonka seurauksena, naiset ovat vuosisatoja ja -tuhansia taistelleet omien oikeuksiensa puolesta. Oli kyse sitten oikeudesta olla tulematta raiskatuksi tai oikeudesta saada omaan jalkaan sopivat kengät.

Minä en yritä saada sinua luopumaan uskostasi. Jos olet tyrkyttyttäjä-uskovainen, minä kyllä arvostelen sinua. Pidän sinua ärsyttävänä ja tuomitsen tyrkyttämisesi. Mutta siinä kun uskot, mitä uskot, kunhan et riko lakia ja elät ihmisiksi. Mikset sinä voi tehdä samaa minulle? Voit rauhassa tuomita sen, etten usko mihinkään ja antaa minun olla uskomatta. Mitä se sinulta on pois, uskonko vai en?


82

82 thoughts on “Uskonto ja maailmankatsomus

  • Tuo teksti oli juuri kuin kynästäni. Kiitos! ❤️

   • Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksestasi.

    Aina kun avoimesti kertoo vaikeuksistaan, niin monet ihmiset haluavat auttaa. Usein he kertovat mikä heitä itseään on vaikeassa tilanteessa auttanut, vaikka ei ehkä pitäisi.
    En ollut perehtynyt tarkemmin sinun maailmankuvaasi, kun edellisen viestini rohkaisuna kirjoitin.
    Jokainen saa pitää oman maailmankatsomuksensa, minulla ainakaan ei ole pienintäkään tarvetta muuttaa ketään vastoin hänen omaa tahtoaan.
    Erilaiset maailmankuvat eivät sulje pois sitä että taustalla vaikuttaisi sama Rakkauden voima, mutta uskosta on kyse, kuten hyvin asian ymmärrät.

    Pyydän anteeksi, jos olen tyrkyttänyt omia näkemyksiäni sinulle.
    Jaksamista ja voimia vaikeaan tilateeseesi.

   • Jumala armahtaa ja on rakkaus

    • Jos Jumala olisi rakkaus, hän ei todellakaan antaisi mitään parantumatonta syöpää kellekään. Jumala on psykopaatti, jos hän on olemassa, enkä itse ainakaan halua olla hänen kanssaan missään tekemisissä.

   • Jumala siunatkoon sinua.

   • Voi Netta ja mikä teksti 👍 Niin totta! Uskovaiset uskokoot omiin juttuihinsa, ei ne meitä ”rahvaita” sinne omaan taivaaseensa huoli😘 Voimia ja iso kiitos näin avoimesta blogistasi 💖

  • Uskonnlsta sen verran että:…Uskomatonta miten röyhkeitä ihmiset ovat!!! Jokainen uskoo miten ja mihin tahtoo,ei se minulta mitään pois ole. Itse en koe minkäänlaista halua tyrkyttää omaa elämänkatsomustani, en edes halua sanoa uskonko vaiko enkö. En halua paasata helvetin tulesta enkä paratiisin ihanuudesta. En koe saavani minkäänlaista pistetiliä kerrytettyä tuputtamalla kenellekään yhtään mitään. En edes tiedä miksi tähän siitä mainitsen.

   Toisekseen: Älykkyys on mielenkiintoinen asia. Mieheni on minua paljon korkeammin koulutettu, teimme vitsillä (noh,toiset enemmän tai vähemmän tosissaan,ha haa) Mensan testin ja boom, mulle tuli lopputulos täysin puskista…olen pitänyt itseäni kyllä useinkin älykkäämpänä kuin moni muu, mutta en ollut siihen sitä ennen kiinnittänyt mitään huomiota. Olin 79% älykkäämpi kuin verrokkikansalaiset!!! Siinä oli miehellä kova pala nieltäväksi. Ja sisäinen lapseni nauroi.

   Kaikkea hyvää sinulle juuri tähän päivään.

   • Itselläni todettiin jo 6-vuotiaana äo 136-145, mutta eipä se toisaalta ole mikään siunaus ollut, pikemminkin päinvastoin. Ja älykkyyttäkin on niin monenlaista.
    Kaikesta muusta saa olla ylpeä tässä yhteiskunnassa, paitsi älykkyydestä. Siitä saa heti palautetta. Pikemminkin on suotavaa tuoda omaa ymmärtämättömyyttään ja siitä saa sitten sädekehänsä kiillotettua.
    Tämä nyt alkaa mennä metakeskusteluksi, eiköhän jäädä tähän..

  • 😁👍

  • Loistava kirjoitus! Annat ja olet antanut kerrasta toiseen ihmisille tärkeää ajattelemisen aihetta. Joku loukkaantuu, mutta toivottavasti tulee samalla ajatelleeksi asiaa. Kiitos taas kerran!

   Sitä vaan toivon, että nämä tulisivat suoraan kynästäsi, mikä tarkoittaisi sitä, että olet vielä elossa. Jos näitä on monia ajastettuna ja näitä ilmestyy vielä paljon lisää, vaikka et olisi näitä enää kirjoittamassa, hienoa. Mutta että käänne tulisi ja saisit kirjoittaa näitä vielä paljon lisää. Sinulla on lahja, olet saanut ihmiset kuuntelemaan ja ajattelemaan. Kunpa saisit elämäsi takaisin, että pääsisit tätä lahjaasi jatkossakin käyttämään.

   Täällä eletään mukana.

   • Netta kirjoitti aiemmin LinkedInissä, että kirjoituksia on ajastettu 21.10. saakka.

  • Hyvin sanottu, kaikkineen. Olen 100% samaa mieltä. Ehkä koska minäkin olen älykäs. 🙂 Se on outoa, että etenkin naisena, älykkyyttä ei voi tuoda esiin, tulematta leimatuksi ylimieliseksi. Eihän älykkyys tee ihmisestä ylimielistä. Se miksi heikompilahjainen kokee älykkään ylimieliseksi, lienee joku puolustus strategia. Onneksi mieheni on niin älykäs, ettei älykkyyteni tuota hänelle ongelmia.

   • Älyllä ei tee mitään jos empatia puuttuu kokonaan.

    • Ei lääkäri teekkään älyllä mitään jos empatia puuttuu. Onneksi Netalla on sekä älyä että empatiaa. Sinulta sen sijaan puuttuu molemmat ominaisuudet. Mutta ei hätää: niitä molempia voi kehittää!

     • Rakkaudellinen ihminen antaa anteeksi. Vaikeatkin asiat sillä viha ja ilkeys syö vain sitä joka vihaa.

  • Upea, rohkea, syvällinen kirjoitus sinulta jälleen. Ja niin tärkeä tuoda näkyviin se miltä tuntuvat käännytys yritykset. Sanoitit sitä kokemusta hienosti mitä moni uskonnoton kokee uskovaisten taholta. Olen kokenut itse samaa ja jaan tuntemukset. Käännytyksestä aiheutuvaa stressiä on helpompi käsitellä kun elämä ei ole uhattuna. Tuntuu kurjalta että kuolemassa olevaa näillä asioilla stressataan, ja että vielä tässä määrin niin se yllätti. Sinulla on upea maailmankatsomus! Hienoa että olet pitänyt siitä kiinni painostuksenkin alla! Voimia jokaiseen hetkeen jos olet vielä elossa! Kiitos jälleen avoimuudesta! Sain ymmärrystä jälleen lisää!

  • Aivan loistavan piristävä, älykäs teksti! Hyvää parempaa vointia sinulle <3

  • Teksteistäkin sen huomasin, että oot keskivertoa välkympi. Uskonnolliset vakaumukset ovat henkilökohtaisia ja omien näkemysten tyrkyttäminen on tahditonta, vaikka tarkoitus on monilla hyvä. Naisen asema on kehno monissa uskonnoissa ja uskonlahkoissa.

   • 1Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali. 2

    Vaikka minulla olisi profetoimisen lahja, vaikka tuntisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon ja vaikka minulla olisi kaikki usko, niin että voisin siirtää vuoria, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en olisi mitään.

  • Olet viisas, avoin ja aito ihminen<3 Kerrassaan upea! Olet tuhansien ihmisten mielessä. Kyllä, myös sinua väärin kohdelleiden, kuten on tarkoituskin.

  • Ajastettu teksti. Nettaa ei enää ole. Karua ja surullista😢

  • Ajastettu teksti. Nettaa ei enää ole. Karua ja surullista😢

  • Epäilen myös, että Nettaa ei enää ole. Ei ole kommentoinut tai reagoinut teksteihin muutamaan päivään.
   Hänhän kertoi, että on ajastanut tekstejään lokakuun 24.pv saakka.

   • Metafyysisesti ajateltuna Netta on vain vaihtanut olomuotoa, jos on. Sitähän me emme tiedä tässä vaiheessa, ennen kuin omaiset vahvistavat tai tulee muu vahvistus..

   • Luulen, että Netan läheiset kertoisivat, jos Netta olisi menehtynyt. Luultavasti hän ei vain kykene enää tai toistaiseksi kommentoimaan, mutta se ei tarkoita, etteikö hän olisi elossa.

    Olisi ihana, jos kommenttien puute kertoisi vain siitä, että hän säästää voimiaan toipuakseen. ❤️

  • Hieno kirjoitus – vaikka mieluummin ehkä olisin sen ollut lukematta. Vaikuttaa siltä että kärsimykset ovat poissa tai ainakin siinä pisteessä ettei mitään netin suuntaan tapahtuvia elonmerkkejä ole nähty päiviin. On kyllä jännää miten älykkyyden erään mittarin tulos on niin iso punainen vaate – Mensan jäsenyyttä harva kehtaa mainita julkisesti. Jos kyse olisi maastavedon kiloista niin niistä saisi olla ylpeä. Toki tietynlainen älykkyys ei ole kovan työn ja uurastamisen tulos kuin maastaveto – vain ominaisuus joka itsessään ei johda mihinkään.
   Kaikkea hyvää toivotellen.

   • Tiettävästi kukaan ei älykkyyttään voi valita, vaan se tulee ehkä perimän tuloksena, joten se lienee samanlainen ominaisuus kuin pituus tai silmien väri tms. jotka tulevat kysymättä tai pyytämättä. Ja harva todellakaan tulee ajatelleeksi, että älykkäänä elämäinen tässä idioottien ihmemaassa ei todellakaan ole mikään ilo tai nautinto..

    • 1Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali. 2

     Vaikka minulla olisi profetoimisen lahja, vaikka tuntisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon ja vaikka minulla olisi kaikki usko, niin että voisin siirtää vuoria, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en olisi mitään.

  • Netan blogi on antanut minulle kovasti ajattelemisen aihetta, niin tämäkin tänään. Oman elämän pienet murheet tuntuu joskus aika ylitsepääsemättömältä, mutta Netta on kirjoituksillaan auttanut niin paljon, että osaa katsoa asioita vähän toiselta kantilta.
   Toivon Netalle ja hänen perheelleen voimia ja jaksamista 💖

  • Järkyttynyt olen tytön kohtalosta mutta ihan sama itsekäs paska olen silti. Ei jalosta toisen kärsimys meikäläistä, ei.
   Gynen nimi oli helppo löytää. Hän aivan taatusti maksaa tämmösestä aiheuttamastaan paskasta ja murheesta hintaa koko loppuelämänsä.

  • Ei äly tai kauneus tarkoita mitään siinä suhteessa onko ihminen hyvä vai paha. Joten tyhmä voi olla ihana tyyppi ja älykäs röyhkeä ja itsekäs paskiainen.

  • Jeesus on niin totta maailman pelastaja ja todistettavasti elänyt maanpäällä. Surettaa tuo katoava viisaus.

  • Voit Marketta surra mielestäsi katoavaa viisautta. Mutta muistathan että Netta ja hänen tukijansa surevat Netan poismenoa. Se on konkreettista meille. Nyt on aika surra Nettaa.
   Sinun ankara Jumalasi on loukkaantunut kun Netta ei uskonut sinun Jumalaasi (joka on sinun kuvasi Jumalasta). Ja nyt sinun ankara Jumalasi on hylkäämässä Netan koska uskot sellaiseen Jumalaan. Ei Nettaa kukaan rakastava hylkää. Te ankaraan Jumalaan uskovat ette valitettavasti tunne rakkautta. Se jos mikä on myös surullista.

   • Jumala ei hylkää ketään ,vaan ihmiset hylkäsivät/hylkäävät Jumalan .
    Voimia Netalle ja omaisille .

    Niinkuin on päiväsi ,niin on voimasi💓

   • Tiedätkö, onko Netta siis jo kuollut?

  • Mahtavaa pohdiskelua Netalta jälleen. Iso kiitos.
   Toivotaan, että muutamat ihmiset nyt oivaltavat, ettei heidän toimintatapansa ole sopiva.

   Olen ollut ns. totuudenetsijä muutaman vuosikymmenen, ja koska olen vähän skeptinen, niin etsintä jatkuu…

   Skeptisyyteni ei silti estä toivomasta sitä, että sinä Netta saisit kokea ihmeparantumisen, sillä onhan sellaisia tapahtunut maailmalla ihan todistetustikin, esim. magneettikuvauksissa useampaan kertaan näkyneet Anita Moorjanin isot kasvaimet hävisivät kuolemanrajakokemuksen jälkeen kokonaan – muistaakseni kolmessa kuukaudessa.

   Voimia ja kaikkea mahdollista hyvää sinulle ja läheisillesi, eli kisuleille myös. ❤️

  • Raamatussa ja uskonlahkoissa luvataan miten ”Taivaassa ei ole surua eikä kipua, ei nälkää eikä janoa, ei vastoinkäymisiä, kaikki ovat terveitä ja onnellisia” yms yms. Joo kuulostaa ihan hyvältä näin äkkiseltään, mutta miettikää nyt hyvät uskovaiset vähän pitemmällä tähtäimellä?
   Mie näen Taivaan aika dystopisena paikkana, jossa ihmisiltä otetaan puolet tunteista pois. Esim. suru on aika tärkeä tunne, ja se liittyy myös mm. rakkaiden ikävöintiin. Kateus on inhimillinen tunne, eikä sen tarvitse olla sitä sellaista joka vie kalatkin järvestä. Itse käytän kateutta voimavarana, esim. siivouksessa, kun haluan että oma kämppä olisi yhtä siisti kuin siskolla.

   Taivaassa sitä viettäisi koko loputtoman ikuisuuden olemalla vain tasapaksun onnellinen. Näet siellä uskoon kääntyneitä lapsenraiskaajia ja murhamiehiä ja kattelet vaan ilosena että kiva juttu ku nuokin pääsi 🙂 Aina on asiat hyvin ja yllin kyllin ruokaa ja eläinystäviä.
   Mutta mitä _saavutettavaa_ siellä sitten on? Ei kai mitään, koska kaikki toiveet on jo täytetty. Istut ku nukke niityllä, ikuinen hymy naamalla, eikä mikään enää tunnu oikein miltään. Ikinä.

   Kuka hullu sinne lähtisi?! Hail Satan. Mie jään mieluummin maan päälle kummittelemaan.

   • Jumala on viisaudessaan hoitanu homman niin että Taivaassa on oikeesti asiat just niinku pitääkin. Luotan Jumalaan, hän tuntee meidät ihmiset perinpohjin. Tämä maailma on vain varjo siitä mitä Taivaan kotona on.

  • Taivas ja Helvetti on maan päällä.. näin minä uskon kun tallustellut täällä muutamia vuosikymmeniä. Mutta suotakoon omat uskomuksensa jokaiselle ❣

  • Kukin tulkoon uskollaan autuaaksi. Usko taitaakin olla se olennainen sana. Kun uskoo, ei tarvitse todisteita. Oletan, että sikäli kun taivas sellaisena on olemassa kuin sitä uskovaiset kuvailevat, ehkä ihminen tai hänen sielunsa on jonkin verran muuttunut sinne joutuessaan/päästessään.
   Luin aikoinaan teoksen nimeltä ”Suomalainen kuolema” jonka tekijäkaarti koostui nimekkäistä asiantuntijoista, mm. Kalle Achté ja Pirkko Lahti. Kirjassa mm. käsiteltiin aihetta ”onko kuolema subjektiivinen vai objektiivinen kokemus” ja siinä lähdettiin olettamuksesta, että jos ihmisellä säilyy kuoleman jälkeen jonkinlainen tietoisuus, on kokemus subjektiivinen.

   Joka tapauksessa tuli mieleen, että miksi ventovieraat rukoilevat ja toivovat, että Netta olisi hengissä, jos elämä hänelle saattaisi olla kärsimystä? En tiedä onko se hyvän vai pahan toivomista.

   • Netta on selvästi ilmaissut, että hän haluaa vielä elää, joten luultavasti siksi ihmiset toivovat – jotkut rukoilevat – että hän saisi parantua.

    Jos joku toivoo, että pääsisi jo elämästä pois (syynä esim. ALS tai muu tuskainen elämä), niin luultavasti moni ihminen olisi valmis rukoilemaan hänen puolestaan, että niin kävisi – onhan myös eutanasia sallittua joissain maissa.

    Onneksi suurin osa ihmisistä toivoo toisille hyvää. Mehän emme voi tietää, mikä olisi kullekin ihmiselle parhaaksi, joten siksi on hyvä luottaa siihen, mitä ko. ihminen itse toivoo. Enkä tarkoita nyt ääritapauksia, että joku toivoo jotain tosi vahingollista itselle tai toisille, minkä puolesta pitäisi rukoilla, että toive toteutuu. Tuli vähän väännettyä rautalangasta. 🙂

  • Jotkut uskovaiset – erittäinkin fundamentalistit – ovat immuuneja ihmisten omalle tahdolleen ja he toteuttavat sokeasti omaa uskontoaan luullen että se on ainoa oikea tapa ja pakanat on pakotettava vaikka väkisin laumaan.
   Miksiköhän maailmassa on niin monta uskontoa ja kaikki omasta mielestään se ainoa oikea?
   Joka tapauksessa ei näille pakkosyöttäjille mene mikään jakeluun, he jatkavat ilosanomansa jakamista aivan riippumatta kohderyhmän vastahakoisuudesta ja ovat niin hurskasta että. Elävätköhän he itse uskonsa mukaisesti, kuten saarnaavat?

   • Mitään ei siinä häviä, että elämän viime hetkinä huokaisee Jeesuksen puoleen. Se, et onko mitään kuoleman jälkeen, en rehellisesti tiedä. Sen tiedän, että läheisistä rauhallisimman kuoleman saivat uskoon turvaavat. Itse en ”tuputa” uskoa, vaan pyydän pienin rukouksin apua lähimmäisen hätään. Jos jotakuta loukkasi mun aiempi pikku rukous (Ota Jeesus Netta syliisi ja kanna.) niin pahoittelut siitä. Lähtökohtana oli puhtaasti kuolevan lähimmäisen rakkaus.

    • Ja siis sain 17.10 klo 22.37 paikkeilla kehoituksen rukoilla. Toimin omaa omatuntoa vastaisesti, jos en olisi näin tehnyt.

  • En tiedä onko Netta enää lukemassa näitä kommentteja, mutta vastaan silti. Ensiksi haluan sanoa, että Jumala ei pakota ketään. Siksi meille on annettu oma tahto. Totuus kuitenkin on, että meidät on luotu Jumalan kuviksi ja meidän täytyy täällä ajassa päättää missä haluamme ikuisuutemme viettää. Olemme iäisyysolentoja, halusimme sitä tai emme. Jos mietimme muita uskontoja niin kristinusko on ainoa, joka oikeasti antaa ihmisille tulevaisuuden ja toivon. Se on maailman suurin uskonto ja edelleen yhä suurempi joukko ihmisiä vastaa ”kyllä” Jeesuksen kutsuun. Olisiko kristinusko selvinnyt näihin päiviin asti jos Jeesus ei olisi todellinen? Olisi todella lohdutonta ajatella, että olisimme täällä vain sattumalta. Miten tarkoituksettomuudesta voi sitten tulla tarkoitusta? Koko elämämme, ihmiskehomme ja ympäröivä maailmalle huutaa meille tarkoitusta jos vain pysähdymme asiaa miettimään. Kuinka hienosti ihmiskeho toimii, kuinka luonto ja eläimet toimivat, kuinka aurinko on juuri sopivan mitan päässä maapallostamme, lista olisi loputon. On paljon tiedemiehiä jotka ovat kääntyneet ateisteista uskovaisiksi käytyään avaruudessa. Siellä moni on oivaltanut, että tämä kaikki ei ole voinut syntyä sattumalta. Varmasti kukaan uskovainen ei halua tietoisesti ”tuputtaa” omaa uskoaan, mutta ajattele jos sinä olisit löytänyt jotain todella hienoa, etkö haluaisi kertoa siitä eteenpäin muillekin? Jumala rakastaa jokaista ihmistä. Kristinuskon Jumala ei ole ankara vaan rakastava ja anteeksiantava. Jeesus haluaa ja voi pelastaa jokaisen joka kääntyy hänen puoleensa. Taivaassa ei olla enää aviopuolisoina. Ei siellä oteta uutta vaimoa tai miestä. Kaikki entinen on kadonnut ja uusi tullut tilalle ja on vain ikuinen nykyhetki. Tämä ei toki tarkoita etteikö siellä ihmiset edelleen tuntisi toisiaan, mutta Jumala on järjestänyt kaiken parhaimmalla mahdollisella tavalla. Meidän ihmisten ongelma on joskus se, että me emme voi hyväksyä sitä tosiasiaa että aivojemme käsityskyky on rajallinen. Olemme tottuneet täällä ajassa siihen että kaikella on alku ja loppu. Meidän tulisi luottaa Jumalaan. Usko ei ole järjen vastakohta. Sitähän usko on että uskoo vaikka ei näe. Toivon Netalle ja hänen läheisilleen kaikkea hyvää . Hänellä on toki täysi oikeus omaan maailmankatsomukseensa. Jos hän tai kuka tahansa muu haluaa olla ottamatta vastaan ”elämän lahjan” niin se on heidän valintansa. Kunnioittakaamme sitä.

   • ”ajattele jos sinä olisit löytänyt jotain todella hienoa, etkö haluaisi kertoa siitä eteenpäin muillekin?”

    Varmasti haluaisin mutta en kuitenkaan ole niin epäkohtelias ja ylimielinen että kehtaisin jatkaa asiasta jauhamista vielä senkin jälkeen kun kuoleva ihminen on ilmaissut toiveen ettei asiasta enää puhuttaisi. Vähän toivoisi sitä lähimmäisen kunnioittamista uskovaisiltakin.

   • ❤️🙏❤️

   • ”Totuus kuitenkin on, että meidät on luotu Jumalan kuviksi ja meidän täytyy täällä ajassa päättää missä haluamme ikuisuutemme viettää. ”
    Tuo ei ole totuus vaan sinun ja kaltaistesi harras toive. Miljardeille ihmisille jumalasikin on väärä. Rakastava Jumalasi kuitenkin halusi että Netta kuolee syöpään jännä keino osoittaa rakkauttaan.

  • Tämä oli kyllä hyvä ja kiinnostava kirjoitus 👍. Kaikenlaisiin ihmisten omiin näkemyksiin ja mielipiteisiin sitä tahtoo näiden maailmankatsomusten kanssa aina törmätä. Niistä keskusteleminen vaan jää valitettavan usein aika vajaaksi, jos ei ole mitään todisteita mistään, eikä mitään varmaa perustaa, jonka pohjalta asioita pohditaan.

   Tässä blogissa on mietitty, miksi uskovat tuputtavat ”omia” näkemyksiään muille. Suurin syy lienee hätä hukkuvista sieluista; uskovia on sekä järkyttänyt, että koskettanut Netan suora kirjoitustyyli ja on koettu, että nyt on kiire saada hänet tuntemaan Jeesus (jota hän vaikuttaa kirjoituksissaan ilahduttavasti arvostavan) pelastajanaan, ettei hänen tarvitsisi kohdata Häntä tuomarinaan. Lisäksi raamattuun uskoville ihmisille on yleisellä tasolla annettu lähetysKÄSKY itse Jeesuksen toimesta. Vielä lisäksi monet ottavat omalle kohdalleen esim. Hesekielin kirjasta tämän kohdan: ”Jos minä sanon jumalattomalle: jumalaton, sinun on kuolemalla kuoltava, mutta sinä et puhu varoittaaksesi jumalatonta hänen tiestänsä, niin se jumalaton kuolee synnissänsä, mutta HÄNEN VERENSÄ MINÄ VAADIN SINUN KÄDESTÄSI”. Kova sana, mutta moni meistä ottaa sen tosissaan.

   Voidaan olettaa, että Netta viittaa raamatun Jumalan taivaaseen, joten haluan korjata väärinymmärryksen siihen liittyen. Jeesus opetti selkeästi: ”Te eksytte, koska te ette tunne kirjoituksia ettekä Jumalan voimaa. Sillä ylösnousemuksessa ei naida eikä mennä miehelle; vaan he ovat niinkuin enkelit taivaassa.” (Matt. 22:29-30).

   Netta kirjoitti viisaasti: ”Jokainen meistä uskoo omalla tavallaan. Tuskin on kahta kristittyä, joiden usko on samanlainen. Jokainen meistä muokkaa oman uskomme sellaiseksi, että siitä tulee meille hyvä olo. Silloin se ei ole jotain, mitä Jeesus opetti, vaan se on jotain, mitä tuhannet ovat opettaneet ennen sinua ja minkä sinä olet muokannut itsellesi sopivaksi.” – tämän takia on mielestäni erittäin tärkeä puhua kristinuskosta vain sen perusteella, mitä Raamattu asioista sanoo. Muuten keskustelut menevät ”eipäs, juupas, minun mielestäni…” -linjalle.

   Sitten vielä tuohon naisen asemaan. Muita uskontoja en halua kommentoida, mutta Raamatun mukaan miehen ja vaimon välillä nimenomaan on tasa-arvo; on myös niin, että mies on vaimon omaisuutta: ”…samoin ei miehen ruumis ole hänen omassa vallassaan vaan vaimon.” (1. Kor. 7:4). Itse asiassa, jos pitäisi sanoa, kumpi on Raamatun mukaan ”tärkeämpi”, mies vai nainen, sanoisin, että nainen, Ef. 5:25; ”Miehet, rakastakaa vaimojanne, niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä.” Mies on siis raamatun mukaan velvollinen jopa antamaan henkensä vaimonsa edestä.

  • Netta hyvä, ole ylpeä itsestäsi! Sinä saat ehdottomasti pitää oman mielipiteesi uskon asioissa.
   Älä usko heitä, eikä tarvitse uskoa minuakaan, vaan ajattele juuri niin, miten itsellesi oikeaksi koet. Se on ihan ok ja ehdottomasti hyvä niin. Eikä sinulle seuraa mitään huonoa siitä, ettet vaihda katsomustasi kenenkään painostuksen vuoksi. Olet älykäs ja vahva nainen!

   Uskovaisten mukaan kristinuskon Jumala rakastaa kaikkia tasa-arvoisesti eikä ole koston Jumala. Okei.

   Sitten nämä samat uskovaiset kertovat, että Jumala tai Jeesus tuomitsee ihmisen helv…..n, jos tämä ei ole valinnut Jeesusta – ”elämän lahjaa”. Että semmonen rakastava Jumala heillä on.

   Minun Jumalani on todellakin rakastava Jumala, vaikka hän ei olekaan mikään olento. Hän on Rakkaus, Tietoisuus, Elämä, Viisaus, Älykkyys ja muutakin suurta ja ylevää. 💖 Ja me olemme pohjimmiltamme hänen kaltaisiaan, eli emme ole pelkästään näitä fyysisiä ihmisolentoja, joiden aivot rajoittaa ymmärtämistä ja tiedostamista, vaan olemme henkiä, olemme Jumalan lapsia, samaa alkuperää kuin Jumala itse.

   Ja silti, vaikkei Jumala ole olento, voimme sanoa Hän! Ja Hän hyväksyy ja vastaanottaa kaikki ihmiset sellaisena kuin he ovat. Hän on valmis vihkimään myös homoparit. Hän toivoo kaikille rakkautta. Hän ei todellakaan tuomitse ketään helv…..n!

   Raamattu kertoo, että Jeesus opetti ihmisille Kultaisen säännön. Se on periaate, joka kehottaa ihmistä tekemään vastavuoroisesti toisille samaa kuin mitä haluaisi itselleenkin tehtävän, tai olemaan tekemättä sellaista mitä ei haluaisi itselleen tehtävän. On surullista, että niin monet uskovaiset eivät tuota asiaa tunnu ymmärtävän.

   Jeesus todellakin oli erittäin viisas Jumalan poika ihmiskehossa täällä aikoinaan, mutta hänen viisaita sanojaan ovat ihmiset vääristelleet tosi pahasti. Ja uskon, että Jeesus elää vieläkin jollain tasolla – tietenkin, sillä kukaan ei koskaan kuole, vaikka jokaisen fyysinen keho joskus kuoleekin. Aivan kuin luonto kuolee syksyisin, niin keväisin se syntyy taas uudestaan eloon. Niin viisaaksi on Jumala tämän kaiken suunnitellut.

   Toivon sinulle Nettä kaikkea sitä hyvää, mitä itsekin itsellesi toivot! 💖

   • Valitsit sanasi hyvin kirjoittaessasi ”Minun Jumalani”. Valitettavasti kuitenkin Raamattu selkeästi ilmoittaa, että ikävä kyllä on olemassa paikka, jota kutsutaan helvetiksi. Jumalan rakkaus kuitenkin tulee ilmi juuri siinä, että Hän on tehnyt kaikkensa pitääkseen meidät pois siitä paikasta: kuolemalla itse meidän puolestamme. Mitä muuta voisimme Häneltä enää vaatia? Kuitenkin, jos ”poljemme Jumalan pojan jalkoihimme”, emmekä halua olla Hänen kanssaan missään tekemisissä, miten voisimme olettaa pääsevämme Hänen luokseen kuoleman jälkeen?

    • Osma, valitettavasti sinun oppiesi mukainen Jumala kiristää ihmisiä. Jos ette valitse minua, joudutte Helv…iin. Mitä ihmeen rakkautta ja tasa-arvoa se on? Ei mitään, se on kiristystä ja pelottelua, ihmisten (papiston ym.) keksimiä juttuja kauan sitten, jotta papisto on voinut hallita kansalaisia pelolla.

     Ja miksi monet uskovaiset tekevät niin tehokkaasti käännyttämisyrityksiä? Siksi, koska he pelkäävät, että Jumala rankaiseekin heitä, jos he eivät niin toimisi. He siis toimivat itsekkäästi, omaa etuaan ajatellen. No rehellisyyden nimissä on sanottava, että on olemassa myös niitä uskovaisia, jotka kykenevät empatiaan ja kykenevät kunnioittamaan muiden ihmisten tahtoa eivätkä tuputa kenellekään omia uskomuksiaan.

     Jokainen, jolla on vähänkään enemmän älliä päässä, ymmärtää, että Helv…iin tuomitseminen on ihmisen keksimän toimintatapa Jumalalle, ei todellisen Jumalan tapa. Mutta kyllä, Helv…i on olemassa, se on täällä maan päällä, ja lähes kokonaan sitä helv…iä tarjoilee toisille ihmisille muut ihmiset, mutta lisäksi myös sairaudet.

     • Kiitos vastauksesta! On totta, että helposti sorrumme rakentelemaan oman mielemme mukaisia oppeja Jumalasta. Sen takia rakentavan keskustelun käymiseksi täytyisi olla joku horjumaton perusta, jonka pohjalta keskustelua käydään. Tarkoitan tällä Jumalan sanaa, Raamattua.

      Meillä tuntuu olevan aika erilaiset näkökulmat tähän asiaan, mutta pyrin saamaan ajatuksistasi kiinni.

      Olet nähdäkseni oikeassa siinä, että Jumala, joka tuomitsisi ihmisen helvettiin, on ihmisen keksimä juttu. Jumala nimenomaan on itse valmistanut meille tien Hänen luoksensa ja kutsuu jokaista ihmistä kerta toisensa jälkeen sitä kulkemaan. Mutta laittaisiko Hän meidät väkisin sitä kulkemaan? Olisiko meillä silloin vapaata tahtoa? Voiko Jumala katua meidän pahoja tekojamme meidän puolestamme?

      Kyllä, uskovat pystyvät olemaan vähintään yhtä itsekkäitä, kuin ihmiset ainakin. Raamattu kuitenkin lupaa iankaikkisen palkkion taivaassa, joka annetaan uskollisuuden mukaan. En osaa tarkkaan sanoa, mikä se voisi olla, mutta itse olen ajatellut, että siinä olisi jo palkkiota kylliksi, jos saisi taivaassa tavata yhdenkin ihmisen, jota on saanut olla sinne kutsumassa – ansiottomana palvelijana.

  • Olen seurannut Netin tilannetta monta viikkoa. Kuuntelin tänään Cheekin kappaleen 1140 mitä tekisit jos ois vuorokausi aikaa. Kuuntelin samaa biisiä kun tiesin äitini kuolevan pian syöpään , luulisin että Netta saa kirjoittaa ja ajatella juuri niin kuin haluaa kun on lähdössä koska loppujen lopuksi kukaan meistä ei tiedä onko mitään jatkoja olemassa.

  • Olen itse entinen muiden käännyttäjä ja tuputtaja. En todellakaan ymmärtänyt tuolloin että se mitä tein oli väärin. Minua ohjasi lähetyskäsky. Koin että minun tehtäväni on varoittaa ihmisiä ja kertoa totuus. Jos en olisi niin tehnyt olisin saattanut itse joutua vastuuseen siitä että jos lähimmäiseni olisi joutunut helvettiin. Minulle oli suurempi arvo kertoa totuus kuin kunnioittaa kuulijan toivomusta olla kuulematta totuutta. Pystyn samaistumaan täällä uskovien hätään Netan sielun puolesta koska se on joskus ollut minulle todellista. Mutta silti se tuntuu nyt kamalalta Netan puolesta sekä itseni, sillä tiedän että joudun saman kohteeksi kun olen itse täältä lähtemässä.

   On melkein hankala ymmärtää että nyt ajattelen aivan päinvastoin. Kun menetin uskoni aloin nähdä kaiken uskon järjettömyyden. En kuitenkaan pystynyt näkemään sitä uskossa ollessani. Pidin ilosanomaa vapaaehtoisena lahjana kuten täälläkin sitä tarjoillaan. Ajattelin että Jeesus ei hylkää vaan vain ihminen voi hyljätä hänet. Uskoni menetettyä olen alkanut näkemään ilosanoman irvokkuuden. En enää pidä Jeesukseen uskomista vapaaehtoisena lahjana, koska mikäli sitä ei vastaanota, rangaistus on helvetti. Ei ole vapaaehtoista olla ottamatta lahjaa jos rangaistus on niin ankara. Useat ottavat siis lahjan vastaan helvetin pelon vuoksi.

   Nykyisin ajattelen että ei Jeesusta voi hyljätä jos ei lähtökohtaisesti usko että hän on edes olemassa. Jos hän olisi olemassa ja on luonut minulle aivot jolla voin epäillä hänen olemassa oloaan tai olla uskomatta, niin tämä kaikki olisi vain sadistista peliä. Minun tulisi siis vain uskoa, koska jos en usko, hän laittaisi minut helvettiin. Tälläisiä johtajia kutsutaan hirmuhallitsijoiksi ja diktaattoreiksi. Jos hän on olemassa ja laittaa minut helvettiin sen vuoksi että en riittävien todisteiden puuttuessa uskonut häneen, niin hän on mielestäni hyvin epäoikeudenmukainen olento. Pidän tällaisen olennon olemassa oloa niin epätodennäköisenä että otan riskin olla uskomatta. En pidä enää siitäkään ajatuksesta että joku Jeesus Jumala esittää rakastavaa, mutta jos en pysty häneen uskomaan, niin hän ei ota minua vastaan Taivaan autuuteen. Ei sellainen Jumala ole rakastava. Jos Jumala on, niin hänen täytyy olla niin rakastava, että ottaisi myös ateistit huomaansa. Silloin ei ole väliä onko uskonut Jeesukseen täällä maanpäällä vai ei.

   En pysty nykyisin kuvittelemaankaan että enää uskoisin Jeesukseen ja se ei ole valintani vaan se vain tapahtui minulle kun tulin järkiini. Uskon menetys tai se että ei ole koskaan uskonut ei ole tahdon asioita. Tottakai jos olisi todisteet tällaisesta Jumalasta niin pyrkisin olemaan hänen kanssaan hyvissä väleissä ihan vain päästäkseni parempaan paikkaan. Minuakaan ei kuitenkaan hirveästi kultakadut ja harput houkuta joten ei sen niin väliä jos Jumalaa ei ole. Olisi tietysti ihanaa olla kuolematon jossain mielessä ja saada olla aina rakkaiden kanssa, joten välillä hiukan Toivon että jotain olisi enemmän kuin tämä maanpäällinen kärsimys iloineen. Mutta jos se taivas pitää sisällään opin helvetistä niin -ei kiitos -parasta olisi juuri sammuminen mihin Nettakin uskoo. En toivoisi helvettiä edes pahimmille ihmisille,joten menee yli älyn, että olisi oma valinta joutua sinne vain sen vuoksi että en usko. No on tietty jotain syntiäkin tullut tehtyä. Mutta silti. Ajatus helvetistä täytyy olla ihmismielen perverssio. On todella julmaa kannattaa sellaista Jumalaa joka Netan kaltaisia tai itseni laittaisi helvettiin. Tiedän että olen hyvä ihminen ja synneistäni huolimatta en ikinä ansaitse helvettiä. Eikä Netta.

   Ei ole mitään hätää siis! Ei tarvitse käännyttää Nettaa. Hänelle ei käy sen enempää huonosti kuin että hän joutuu kuolemaan hoitovirheen takia. Älkää uskovat olko huolissanne. Te pelkäätte turhaan. Helvettiä ei mitä todennäköisimmin ole. Te ette siis joudu myöskään itse helvettiin vaikka lopettaisitte Netan ja muiden käännyttämisen. Netta on mitä todennäköisimmin oikeassa, mitään ei ole kuoleman jälkeen. Kärsimys loppuu kuolemaan.

   Tiedän että tämä teksti ei saa teitä luopumaan uskostanne mutta koska se tapahtui minulle niin joku muukin onnekas voi löytää vapauden. Netta on vapaa olemaan uskomatta. Hän on rohkea! Hän ei pelkää! Ja se että hän ei pelkää erottaa hänet teistä jotka pelosta käsin saarnaatte. Te ette uskalla katsoa kuolemaa silmiin vaan te ripustaudutte Jumalaan kuollessanne. Sekin on ymmärrettävää. Mutta nähkää miten rohkeaa on uskaltaa kuolla yksin. Olla alistumatta pelottelulle. Toivon että kykenen siihen itsekin kun aikani koittaa.

   Voimia Netalle jokaiseen henkäykseen jos vielä elät!

   • Rakas entinen muiden käännyttäjä ja tuputtaja.

    Minulla ainakaan usko ei rajoita mun elämää mitenkään tai en usko helvetin pelon takia. Käytän alkoholia ja kiroilenkin, jos suutuspäälle satun. Usko on minulle toivoa ja sitä toivoa etsin mm. omien kokemuksieni kautta. Sain monta vastausta rukouksiini, kun ahdistuneena ja suuntaa vailla pyysin apua 20-vuotiaana. Myöhemmin elämässä Nizzan öisellä rannalla sain kuulla tähtitaivasta katsoessani äänen – minä olen alfa ja omega (alku ja loppu). (Ei, en oo halluja kokeva mielenterveyspotilas, vaan ihan perus töissäkäyvä suomalainen.)

    Olen nähnyt rukouksen voiman omin silmin. Moneen rukoukseeni on vastattu hyvin konkreettisesti. Vaikka olen tosi huono ”uskova” – oon välillä kateellinen, hermoheikko ja kaikin puolin hyvin kaukana mistään ”hurskaasta” ihmisestä. Ja kun valitsen uskoa, mun ei tarvi muuttua joksikin, mitä en ole eikä mennä mihinkään muottiin. Eikä missään nimessä tarvi pelosta käsin toimia! Miksi kirjoitin tänne blogiin alun perin, Jumala laittoi Netan mun sydämelle ja 17.10 yötä vasten mun piti jostain syystä hänen puolesta rukoilla. Näin tein. Jos se on joltain ei-uskovalta pois, niin olkoon.

    Olisko se avainsana tässä nyt rakkaus. Rakastakaa. Vielä kun ehtii.

  • Erittäin älykkäästi kirjoitettu! Näinhän se on, että ”usko ei ole joka miehen”. Itse olen jo useammalla kommentilla osallistunut keskusteluun, mutta tottahan se on, että eihän kukaan ihminen kykene toista käännyttämään. Kyllä pelastus tulee yksin Jumalalta.

   Mielestäni on kuitenkin yllättävää, että mainitsit riittävien todisteiden puuttumisen. Oletko todella sitä mieltä, että ”sielun sammumisesta” – tai mistä tahansa muusta näkemyksestä – olisi yhtä vakuuttavat todisteet, kuin raamatun Jumalasta? Olisi kiinnostavaa niitä kuulla.

   • Tämä kommentti oli siis tarkoitettu vastaukseksi tuohon 21:55 tulleeseen kommenttiin.

   • Osma, kiitos asiallisesta tavastasi keskustella. Kysyt todisteita minkä tahansa muun näkemyksen puolesta. Mielestäni eri uskontojen vertailu todisteiden valossa on jo lähtökohtaisesti turha keskustelu. Kysehän on uskosta, uskomisesta. Jokainen uskonto on rakennettu niin, että uskontoon epäilevästi suhtautuvat näkemykset on mahdollista kumota sisältäpäin, ja siten aidosti kriittinen tarkastelu jää ainoastaan keskustelijan tahdosta riippuvaksi. Kokemukseni mukaan aika moni uskova ei ole halukas vilpittömästi vertailemaan omaa uskoaan muihin uskomuksiin. Kokemukseni mukaan aika moni uskova potee tässä asiassa myös voimakasta vahvistusharhaa – kun haluaa uskoa, myös todisteet löytyvät. (Muuten vain -kommenttina: Vahvistusharhoja on meillä kaikilla, ja usein se ei haittaa. Ei tässäkään esittämässäni tilanteessa, mutta aidon keskustelun ja vilpittömän ajatustenvaihdon se tekee mahdottomaksi. Omia vahvistusvinoumiaan kannattaa joka tapauksessa opetella tarkastelemaan ja tunnistamaan.)

    Yksi hyvä keino tarkastella omia käsityksiään on esittää itselleen kysymys: Mikä olisi se todiste tai perustelu, joka saisi minut epäilemään oikeassa olemistani? Jos tähän ei löydy yhtään selkeää vastausta, usko on syvä ja keskustelu aiheen ympärillä hedelmätöntä, lähinnä siis uskovan osalta omien totuuksien jakamista muille ja vasta-argumenttien kumoamistaiteilua. Tätä tilannetta voi havainnollistaa kärjistämällä: Jos sinun pitäisi todistaa lapselle, ettei Joulupukkia ole olemassa, miten tekisit sen? Aukoton todistaminen on mahdotonta. Jos pukkiin haluaa oikein kovasti uskoa, tarvittaessa aina löytyy jokin todiste, joka on pukin olemassaolon puolella – tai joka ainakin jättää oven raolleen sille mahdollisuudelle, että pukki on olemassa. Sama tilanne on uskomusten kohdalla. Aina löytyy todiste, eikä ole väliä, minkä uskonnon edustajan kanssa keskustelee. Väittely on siis turhaa ja hedelmätöntä. Lisäksi väittelyyn sinänsä liittyy vielä yksi ongelma: Jos lapsen kanssa alkaa tosissaan väittelemään siitä, onko Joulupukkia olemassa, tulee samalla luoneeksi asetelman, jossa Joulupukin olemassaolo saattaisi tosiaan tietyin reunaehdoin olla mahdollista, jos vain oikeat todisteet keksitään ja löydetään. Siis jo väittelyyn suostuminen sinänsä on Joulupukkiin uskovalle viesti siitä, että asialla on merkitystä ja painoarvoa ja mahdollisuus olla oikeassa on olemassa.

    Sellaisia ajatuksia. 🙂

    Netan esille nostamasta älykkyydestä nyt samaan kommenttiin vielä yksi sananen: Älykkyys sinänsä ei suojaa vääriltä tai haitallisilta uskomuksilta eikä vahvistusharhalta tai muilta kognitiivisilta vinoumilta. Korkea älykkyys on vain suurta logiikan tajua ja nopeaa päättelykykyä. Jos päätyy uskomaan vaikkapa Joulupukkiin, älykäs ihminen on hyvä ja nopea keksimään perustelut uskolleen ja lisäksi vielä taitava kumoamaan vasta-argumentteja. Älyä voi käyttää hyvään tai huonoon, mutta sinänsä ja pelkästään se ei tarkoita juuri minkään asioiden kannalta juuri mitään.

    • Hieno homma, että arvostat asiallista keskustelua 👍. Lähinnä oli tarkoitus herätellä ajattelemaan, että jos uskominen kristinuskon Jumalaan on todisteiden puutteen takia vaikeaa, niin mitkä todisteet ovat siihen verrattuna niin vakuuttavia, että on helpompi uskoa tuollaiseen ”soul sleep” -tyyppiseen näkemykseen.

     Luulen ja toivon, ettei kovin moni tervejärkinen aikuinen ihminen vaan päätä ensin uskoa johonkin, mikä sattuu hyvältä tuntumaan, ja vasta sitten ala etsiä todisteita uskolleen. Lapsikaan ei vain ala itsestään uskoa joulupukkiin, vaan hänelle riittävä todiste on vaikkapa se, että pukki oikeasti tulee jouluaattona lahjojen kanssa ja lisäksi luotettava taho esittää hänelle uskottavan teorian valkopartaan liittyen.

     Kun kehotit esittämään kysymyksen: ”Mikä olisi se todiste tai perustelu, joka saisi minut epäilemään oikeassa olemistani?”, tuli ensimmäisenä mieleen, että jos joku pystyisi todistamaan, ettei Jeesus noussutkaan kuolleista, olisin uskoni kanssa ehdottomasti kriisissä.

  • Psalmi 14:1 ”Hullu sanoo sydämessänsä: ”Ei ole Jumalaa” . Turmiollinen ja iljettävä on heidän menonsa; ei ole ketään, joka tekee, mikä hyvää on.”

   Room 1:22 ”Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet”

   Sana hullu on englanninkielisessä raamatussa fool. Toisinsanoen raamattu sanoo henkilölle, joka ei usko Jumalaan ettei hän ole kovinkaan älykäs. Moni Nettaa tai minua huomattavasti älykkäämpi henkilö uskoo Jumalaan joten älykkyydestä puhuminen koko keskustelussa lienee turhaa. Se ei toimi meriittinä tai todista mitään suuntaan tai toiseen. Koko nykyajan rakentama järjestys jossa ateismi on jotenkin älykkäämpi positio kuin teismi on pelkkää harhaa, joka on rakennettu viemään ihmiset kauas Jumalasta joka on meidän todellinen luojamme.

   Rukoilen puolestasi Netta jotta saisit aikaa täällä löytää itsesi ja että ikuisuutesi tuonpuoleisessa olisi rauhallinen. Pelastajamme Jeesus Kristuksen nimessä Amen.

   • Ei sitten mennyt jakeluun, että Netta toivoi ettei hänelle pakkosyötettäisi jeesuskauppiaiden propagandaa?

  • Paljon rakkautta sinulle Netta. Olet nostanut tärkeän asian esiin. Työpaikkakiusaaminen on asia, joka tulee nostaa keskusteluun. Sitä ei tule hyväksyä missään Lähetän valoa ja voimaa taisteluusi.

  • Anteeksi, mutta kyllä nuo ”uskovaiset” , omasta mielestään oikein elävät ja ajattelevat on ihan kahjoja…🤷‍♂️ Painukaa sinne omille sivuillenne vaikka pohtimaan niitä rokotus-hommia….💖

  • Entisenä käännyttäjänä jatkan vain enää pienen hetken keskustelua uskovien kanssa sillä en aio myöskään yrittää käännyttää teitä pois uskostanne. Teidän uskostanne ei ole minulle haittaa niin kauan kuin jätätte minun ja Netan kaltaiset rauhaan. Nettakin kysyi että mitä se on teiltä pois uskonko vai en? Te sanotte että on lähimmäisen rakkautta varoittaa. No sen te olette jo tehneet useaan kertaan. Mikä ajaa tyrkyttämään lisää ja lisää, uudelleen ja uudelleen? Milloin lähimmäisen rakkauden nimissä tehty käännytys muuttuu henkiseksi/hengelliseksi väkivallaksi?

   En itsekään ole uskossa ollessani aina pelännyt helvettiä. Olin niin hyvä uskova että olin varma taivaspaikastani. Vastakun huomasin epäilyni pelkoni aktivoitui. Tai kun huomasin että lähimmäinen ei uskonut, pelkoni aktivoitui. Halusin pelastaa toisen helvetiltä epätoivoisesti. Kuinka pitkälle olette valmiit yrittämään pelastaa toisen kuvittelemaltanne helvetiltä? Voisiko olla moraalisesti oikein kiduttaa ei-uskova uskoon kun en itse tyhmänä/hulluna tajua uskoa Jeesukseen ja siksi hänen on vaarana joutua helvettiin? Karmeimmillaan tähän lähimmäisenrakkautenne on johtanut historiassa.

   Minulla ei ole todisteita ettei Jumalaa ole. Eikä minulla ole myöskään todisteita että kuoleman jälkeen ”sammutaan”. En olekaan täällä väittämässä kenellekään faktana että Jumalaa ei ole tai että kuoleman jälkeistä elämää ei ole. Näihin en vain itse enää usko. Siksi minun ei myöskään tarvitse kenellekään mitään todistella todistein. Minä nyt satun uskomaan kuten Netta. Kaikkien ei tarvitse uskoa teidän uskovien väitteitä. Sillä, se joka jotakin väittää faktana hänellä on todistustaakka.
   Merjan kirjoitus tähän olikin osuva: jos pitäisi todistaa lapselle että joulupukkia ei ole olemassa, miten tekisit sen? Minun ei siis tarvitse todistaa että Jumalaa ei ole olemassa vaan sen joka väittää hänen olevan olemassa on se todistettava.

   Minä en usko. Tuhlaat aikaasi jos rukoilet kaltaisteni puolesta tai käytät siihen kallisarvoista aikaasi. Uskon että meillä on vain yksi elämä.

   • Entinen käännyttäjä, pakko kommentoida vielä. Olen kokenut saman taustan kuin sinä. Sen sijaan olen vanhemmiten ymmärtänyt, että kaiken lähtökohtana pitää olla rakkaus (vaikka oma hätäkin toisen puolesta ois suuri). Uskosta kokonaan luopumisen sijaan olen valinnut ottaa vastaan pienenpienen toivon ja sen myötä antaa sen lohdutuksen lahjan, jonka kuolevalle voin.

    Henkilökohtaisesti minä en ole koskaan varoittanut enkä tule varoittamaan mistään. Olen vain sanonut pienen rukouksen, jossa pyydän Jeesusta ottamaan Netan syliin ja kantamaan. En usko minkäänlaiseen pakottamiseen, uskon rakkauden kantavaan voimaan ja iankaikkisen sylin tarjoaminen kuolevalle (yhden kerran) tuskin kenenkään mielenterveyttä järkyttää.

  • RIP Netta! 💖

   Sanattomaksi vetää niin moni asia tätä sivua lukiessani. Päällimmäisenä on valtava suru Netan poismenon johdosta ja huoli hänen läheistensä jaksamisesta, kun monet ulkopuoliset ihmiset ovat niin julmia. Kiitos kaikille teille, jotka olette kirjoittaneet asiallisesti ja kauniisti.

   Toivon paljon voimia ja lohtua kaikille Netan läheisille! 💕

  • Ensinnäkin suuri osanotto omaisille❤️

   Ihmiset, kunnioittakaa Netan muistoa ja lopettakaa noiden kuvottavien vihakommenttien kirjoittaminen. Ajatelkaa, jos kyseessä olisi oma läheisenne, ja joutuisitte tuollaista lukemaan. Kukaan ei ansaitse sitä kamalaa kohtaloa, jonka Netta joutui kärsimään. Pakko olla päässä jotain vikaa, jos tuollaisia kamalia kommentteja tässä tilanteessa kirjoittaa. Ei kukaan tervejärkinen voisi tuollaista tehdä.

   Ja uskonnon tuputtajat: Netta erikseen on maininnut, ettei halua uskonnon tuputtamista blogissaan. Kunnioittakaa kuolleen muistoa edes sen verran, ettette kirjoittele ja pakota omaa uskontoa ja elämännäkemystä kuolleen blogissa, kun hän on sitä erikseen pyytänyt. Ette tekään varmasti hyvällä katsoisi, jos teidän tai läheisenne sivuille tuputettaisiin vierasta elämänkatsomusta tai uskontoa. Nyt ei ole oikea hetki ja paikka pakottaa uskoanne muille.

   • Minä myös ihmetellyt että miten voi jotkut laittaa niin häijyjä viestejä tänne, että millaisia ihmisiä nämä ovat.

  • Tuo kommenttini (9:43) oli tarkoitettu viimeisimmälle sivulle (julkaistu 22.10.2021).
   Sinne ei voi enää kommentoida. Olisi varmaan voinut, jos osa ihmisistä olisi kirjoittanut asiallisemmin. 💔

Comments are closed.